100 m fietsbrug over Amsterdam-Rijnkanaal

100 m fietsbrug over Amsterdam-Rijnkanaal

Komend weekend, in de nacht van 10 op 11 maart, zal bij Nigtevecht de ruim honderd meter lange fietsbrug op haar plek boven over het Amsterdam-Rijnkanaal gelegd worden. De stalen boogbrug wordt op pontons ingevaren en vervolgens op de betonnen steunpunten aan weerszijden van het kanaal geplaatst.

Plaatsing fietsbrug en natuurverbinding Nigtevecht

Tevens faunaverbinding

Fietsers en dieren kunnen binnenkort bij Nigtevecht het Amsterdam-Rijnkanaal oversteken. De fietsbrug die daar komt zorgt voor meer recreatiemogelijkheden en betere bereikbaarheid. De brug koppelt de recreatieve fietsroutes langs de Hollandse Waterlinie en langs de Stelling van Amsterdam. De fietsbrug gaat gepaard met een nieuwe faunaverbinding op maaiveldhoogte. Dieren kunnen door de oevers die aangepast worden, zwemmend het kanaal oversteken. Dit maakt de uitwisseling van fauna tussen de natuurgebieden mogelijk en versterkt de natuur.

Inspraak en afstemming

De onderzijde van de brug komt tien meter boven het water te liggen. Deze hoge doorvaart betekent niet alleen een spectaculaire plaatsing aanstaande zaterdagnacht, maar ook twee bijzonder lange aanbruggen aan weerszijden van het water. Bruggenspecialist ipv Delft maakte het ontwerp voor de gehele brug. Inpassing van de aanbruggen en afstemming met omwonenden en andere betrokken partijen speelden een grote rol tijdens het ontwerpproces. Het resultaat is een bijzonder slanke constructie die zoveel mogelijk opgaat in de landelijke omgeving.

100 m fietsbrug over Amsterdam-Rijnkanaal

Kijken en info

Aan weerszijden van het Amsterdam-Rijnkanaal komen werkterreinen. Vanaf deze locaties en vanuit de bouwketen wordt de invaaroperatie aangestuurd. Tijdens het invaren is de Oostkanaaldijk afgesloten. Daarom is het kijkvak vanuit Nigtevecht alleen te voet of per fiets bereikbaar. Het gedetailleerde programma voor komend weekend is hier in te zien.

Ballast Nedam is verantwoordelijk voor het gehele project en schakelde in 2015 Bureau Waardenburg
en ipv Delft in als partners voor de Best Value Procurement tender. De brug is ontworpen door Ivo Mulders. Deze zomer is de oplevering.

Afbeeldingen: ipv Delft en Provincie Noord-Holland

Advertisment ad adsense adlogger