Op vrijdag 23 november 2018 organiseert de Kerncoalitie van De Bouwagenda in samenwerking met De Bouwcampus de Werkconferentie Dwarskrachten rond de benaderingen vervangingsopgave bruggen en sluizen.
De Roadmap 1 – Bruggen & Sluizen van De Bouwagenda focust op civiele kunstwerken en beoogt nieuwe benaderingen te vinden voor de grote onderhouds- en vervangingsopgave waar we voor staan.
Er is een kwaliteitssprong nodig in de integrale benadering en samenwerking en een schaalsprong in de aanpak. Dat vraagt slimme oplossingen voor een vraagstuk dat sinds Genua nog meer aandacht verdient. Autonome denkers en daadkrachtige doeners worden uitgenodigd om op onconventionele manier ideeën te genereren tijdens deze werkconferentie.
Vervangingsopgave bruggen & sluizen
In Nederland zijn ongeveer 40.000 bruggen en viaducten en 137 sluizen die dagelijks door miljoenen mensen worden gebruikt. Wanneer ook alle kleine kunstwerken worden meegeteld, zijn het er misschien wel 100.000.
De periode is aangebroken dat vele van die veertig tot vijftig jaar oude kunstwerken moeten worden vervangen, omdat onder het huidige gebruik het einde van de levensduur nadert. In Roadmap 1 werkt de Taskforce Bouwagenda aan het toekomstbestendig maken van onze civiele kunstwerken: qua functionaliteit, qua klimaatadaptatie, qua energieneutraal gebruik en qua circulaire aanpak. Er is al veel kennis op dit gebied maar die is versnipperd.
Om veiligheidsbewuster, innovatiever en (kosten)efficiënter met deze opgave om te gaan, moeten we de krachten bundelen, meer van elkaar gaan leren en ons organiseren om deze meerjarige opgave (denk aan een periode 2020 –2050) programmatisch aan te kunnen. Met kennisopbouw kunnen we de opgave straks nationaal aan en kunnen we ons als sector internationaal op de kaart zetten.
Inspirerend programma Dwarskrachten
Bernard Wientjes zal alle aanwezigen toespreken, waarna Richard Mulder als lid van de Kerncoalitie van De Bouwagenda Roadmap 1 toelicht.
Prof. R. Nijsse is uitgenodigd om zijn visie te geven Waarom Genua kon gebeuren? Volgens de professor van de TU Delft is het instorten van de brug in Genua het gevolg van verkeerde zuinigheid. Bouwen voor de volgende generatie vraagt dat er meer geluisterd zou moeten worden naar ingenieurs in plaats van dat de beslissingen door economen en juristen worden genomen.
In C4 Colleges met keuze uit vijf korte sessies, gaan deelnemers vervolgens interactief aan de slag met onderwerpen als het 3D printen van bruggen (Michiel van der Kley), een circulair viaduct (Esther van Eijk en Rob Valk), fotonica (Ruben van Ardenne), circulair vervangen en renoveren (Young Professionals platform WOW) en het modulair bouwen van bruggen (Paul Waarts). Tot slot vindt een verdieping plaats van de vraagstukken.
Aanmelden
Aanmelden kan dan door te mailen naar: info@debouwcampus.nl met vermelding van ‘Werkconferentie Dwarskrachten’ en contactinformatie.
Zie ook: Gemeenten moeten kennis en kunde van infrasector beter benutten.