Heijmans vervangt asfalt op A2 en A12 rondom Utrecht

Heijmans vervangt asfalt op A2 en A12 rondom Utrecht

Komend jaar verzorgt Heijmans het groot onderhoud aan delen van snelwegen A2 en A12. Het Rosmalense bouwbedrijf won de aanbesteding die Rijkswaterstaat hiervoor uitzette. Duurzaamheid en beperking van hinder speelden een belangrijke rol in deze aanbesteding die door Rijkswaterstaat werd uitgezet volgens de methodiek van de ‘koploperaanpak duurzame wegverharding’.

“Bij het onderhoud op de A2 en A12 wordt voor het grootste gedeelte gebruik gemaakt van circulair asfalt”

Delen van de A2 en A12

Het gaat om het deel van de A2 tussen de knooppunten Oudenrijn en Everdingen en de A12 tussen de aansluiting Nieuwerbrug en knooppunt Oudenrijn. De werkzaamheden vinden volgens planning plaats in 2024.

Vervangen

De opdracht bestaat onder meer uit het vervangen van het bestaande asfalt door een variant met een geluidsreducerende laag, het vervangen van de voegovergangen en het onderhouden van de Jan Blankenbrug (A2) en viaduct Strijkviertel (A12). De opdracht vertegenwoordigt een omzetwaarde van 19,6 miljoen voor Heijmans.

Duurzaamheid

Rijkswaterstaat zette deze opdracht uit volgens de methodiek van de zogeheten ‘koploperaanpak duurzame wegverharding’, waarbij bedrijven worden uitgedaagd om het onderhoud aan de wegen zo duurzaam mogelijk te doen. Zo wordt overgestapt op duurzame wegverharding, met de hoge kwaliteitsstandaard die in Nederland gebruikelijk is. Heijmans is “trots de opdracht uit te mogen voeren”, laat zij weten.

Circulair asfalt

Voor het grootste gedeelte wordt gebruik gemaakt van circulair asfalt. Dat betekend dat als asfalt ergens wordt verwijderd, dat na een bewerking en controle weer wordt hergebruikt. In de onderlaag gaat gewerkt worden met circulair asfalt tot 70% hergebruik. In de verschillende toplagen wordt tot maximaal 60% hergebruikt asfalt toegepast.

Onderhoud kunstwerken

Heijmans verzorgde in het verleden al het onderhoud op andere gedeelten van de A12. Momenteel wordt op meer plekken het Nederlandse wegenstelsel onderhouden. Ook wordt er onderhoud uitgevoerd aan kunstwerken op en langs het wegennet.

Heijmans vervangt asfalt op A2 en A12 rondom Utrecht. Lees ook:
Naar 100 procent fossielvrij asfalt.
Wie maakt het duurzaamste asfalt?

Advertisment ad adsense adlogger