Bungalows winnen steeds meer aan populariteit, onder een gevarieerde doelgroep. De levensloopbestendigheid is al lang niet meer de enige reden dat veel Nederlanders ervoor kiezen om een moderne bungalow te laten bouwen. Dus laten we eens kijken naar een aantal innovatieve bouwmethoden die hiervoor worden gebruikt, buiten de traditionele stenen bouw.
Wat zijn de kenmerken van een bungalow?
Voordat we ingaan op de diverse bouwtrends die we dit jaar veel zien (en gaan zien), eerst de kenmerken van een bungalow op een rij. Het gaat hierbij om een woning:
● waarbij alle leefruimtes zich op dezelfde verdieping bevinden
● zonder trappen en drempels die de onderlinge doorgang belemmeren
● met veel grote raampartijen, al is dit geen vereiste
● die levensloopbestendig is, aangezien een bungalow ook gebruikt kan worden door mensen die minder mobiel zijn
● die veelal wordt gebouwd via een prefab bouwmethode, waaronder de volgende drie opties:
1. Modulaire bouw
We beginnen met de modulaire bouw, waarbij bepaalde delen van de bungalow individueel worden vervaardigd. Meestal wordt dit gedaan in een fabriek, waarna deze modules op een later moment worden samengevoegd op de locatie zelf. Het is een vorm van prefab bouwen, alleen gaat het in dit geval om grotere modules en minder assemblage op de locatie zelf.
Een voordeel van modulaire bouw is dat het een snelle manier is om een bungalow te realiseren, aangezien veel modules veelal van tevoren worden gefabriceerd. Dit heeft ook een nadeel, namelijk dat er met modulaire bouw minder vrijheid is om specifieke wensen te realiseren.
2. Houtskeletbouw
Houtskeletbouw is een van de bungalow bouwmethoden die erg in opkomst is in 2025. Mede vanwege de hoge kwaliteit, het duurzame karakter van dit natuurproduct en de veelzijdige mogelijkheden. Met goed vakmanschap kunnen namelijk verschillende architectonische hoogstandjes worden gecreëerd. Dit is iets dat Nederlanders aanspreekt, aangezien zo hun droomwoning werkelijkheid kan worden.
Van een design bungalow met een ultramoderne uitstraling tot een eco-home met een ondergrondse glazen garage. Wat onder meer te zien is op deze afbeeldingen van houtskeletbouw bungalows van Huf Haus.
Lees verder onder de afbeelding.
Dat duurzaamheid belangrijk is raakt ons allemaal. Door sommige experts wordt hout zelfs het beton van de toekomst genoemd. Uiteraard indien het materiaal op een duurzame manier wordt geproduceerd en er wordt gekozen voor FSC-gecertificeerd hout. En het is raadzaam dat duurzame bouw de norm gaat worden, aangezien we anders volgens experts een bouwcrisis riskeren.
3. Betonbouw
Een andere variant van prefab bouwen is betonbouw, waarbij wederom delen in een fabriek worden gefabriceerd. Tegenwoordig zijn er zelfs 3D printers die prefab bungalows produceren tegen lagere kosten. Hoewel beton een materiaal is dat lang meegaat, staat het echter niet bekend om zijn duurzaamheid (in tegenstelling tot de voorgaande bouwmethode).
Hier moet wel bij vermeld worden dat het 3D printen van beton duurzamer is dan de traditionele bouw met beton. Dit vanwege het efficiëntere gebruik, waardoor er minder afval is en er ook minder beton hoeft te worden geproduceerd.
Nieuwe hybride bouwvormen in opkomst
In 2025 zien we steeds vaker combinaties van de bovengenoemde methoden. Zo worden houtskeletbouw en modulaire technieken regelmatig gecombineerd om zowel esthetische vrijheid als bouwsnelheid te garanderen. Deze hybride aanpak speelt in op de groeiende vraag naar maatwerk zonder de efficiëntie van prefab volledig los te laten.
Slimme technologie en energie-efficiëntie
Moderne bungalows worden tegenwoordig vaak uitgerust met slimme domotica-systemen en energiezuinige installaties. Denk aan warmtepompen, zonnepanelen en ventilatiesystemen met warmteterugwinning. Deze technologieën zorgen niet alleen voor comfort, maar ook voor een lagere energierekening – iets wat in tijden van stijgende energiekosten steeds belangrijker wordt voor huiseigenaren.
Toekomstvisie: circulair bouwen
Tot slot wint ook circulair bouwen aan terrein in de bungalowbouw. Hierbij worden materialen gekozen die herbruikbaar, demontabel en recyclebaar zijn. Architecten en bouwbedrijven experimenteren met innovatieve ontwerpen die inspelen op een langere levensduur, veranderende woonwensen en minimale ecologische impact. De bungalow van de toekomst is dus niet alleen modern, maar ook bewust en flexibel.
Conclusie – de toekomst van de bungalowbouw
Innovatieve bouwmethoden maken het mogelijk om bungalows te realiseren die passen bij de woonwensen van vandaag én morgen. Of het nu gaat om snelheid, duurzaamheid of flexibiliteit – de moderne bungalow is veelzijdiger dan ooit. Eén ding is zeker: bouwen zonder grenzen wordt steeds meer de norm.