Ledverlichting wordt langzamerhand dé standaard in zowel particuliere als professionele omgevingen. Door het lage energieverbruik en de lange levensduur is ledverlichting een logische keuze bij het opstellen van een energiezuinig en duurzaam lichtplan.
Wat is ledverlichting?
Led is eigenlijk een afkorting die staat voor ‘Light Emitting Diode’. In tegenstelling tot traditionele gloeilampen en halogeenlampen werkt led op basis van halfgeleiders die licht geven wanneer er stroom doorheen loopt. Deze technologie maakt het mogelijk om zeer energie-efficiënt licht te produceren met minimale warmteontwikkeling. Dat is anders dan bij traditionele verlichting, waar vaak veel energie verloren gaat in de vorm van warmte. Moderne ledlampen zijn verkrijgbaar in alle denkbare kleurtemperaturen (van warm wit tot koel blauw licht) en zijn dimbaar en compatibel met slimme systemen. Hierdoor zijn ze geschikt voor vrijwel elke toepassing, zowel binnen als buiten.
Duurzaamheid: een grote stap vooruit
Eén van de grootste voordelen van ledverlichting is de duurzaamheid. Een ledlamp gaat gemiddeld 15.000 tot 50.000 branduren mee. Daar vallen de 1.000 branduren van een gloeilamp bij in het niet! Ook een halogeenlamp haalt dat niet: die blijft gemiddeld steken op 2.000 tot 4.000 uur. Volgens Milieu Centraal verbruikt een ledlamp dus 90% minder stroom dan een gloeilamp en tot 85% minder dan een halogeenlamp. Door de extra branduren hoeft ledverlichting minder vaak vervangen te worden. Dit betekent niet alleen minder afval, maar ook lagere onderhoudskosten, zeker in professionele installaties of op moeilijk bereikbare plekken. Ledverlichting bevat bovendien geen schadelijke stoffen zoals kwik (in tegenstelling tot spaarlampen) en is voor een groot deel recyclebaar. Dit alles maakt de overstap naar led een logische keuze voor wie ecologisch én economisch wil verlichten.
Energie-efficiëntie en lagere kosten
Ledverlichting zorgt voor directe besparingen op de energierekening. Zelfs als de initiële aanschafprijs hoger ligt dan bij andere verlichtingstechnologieën, wordt dit ruimschoots gecompenseerd door de lagere energiekosten en de langere levensduur. Een goed voorbeeld zijn dimbare led wandlampen, die niet alleen zuinig zijn, maar ook aangepast kunnen worden aan de gewenste sfeer of activiteit. Hierdoor gebruik je nooit meer licht dan nodig is ook dat draagt bij aan energiebesparing.
Een slim lichtplan: onmisbaar bij (ver)bouwen
Bij nieuwbouw of renovatie is een goed lichtplan onmisbaar. Bij het opstellen van een lichtplan wordt nagedacht over de positie van de verlichting, maar ook over de intensiteit en functie van elk armatuur in de woning. Een lichtplan combineert vaak algemene verlichting, taakverlichting en sfeerverlichting. Ledverlichting leent zich hier perfect voor dankzij de compactheid, richtbaarheid en variatie in lichtkleur. En door de lichtbronnen goed te plaatsen, kun je het licht zo efficiënt én duurzaam mogelijk gebruiken. Ga je aan de slag met een lichtplan? Let dan in ieder geval op de volgende punten:
• Bepaal per ruimte welke lichtbehoefte er is. In een woonkamer heb je ander soort verlichting nodig dan in bijvoorbeeld de badkamer.
• Gebruik armaturen die dimbaar zijn. Op deze manier kun je het licht op elk moment van de dag op de juiste manier afstemmen. Zet de leeslamp in de woonkamer bijvoorbeeld voluit aan als je wilt lezen en dim de lamp wanneer je tv wilt kijken.
• Integreer slimme verlichting. Met apps regel je de verlichting automatisch of op afstand.
• Let ook op indirecte verlichting. Die creëer je door de lamp op de muur te laten schijnen, waardoor het licht vanaf de muur weerkaatst wordt. Zo voorkom je verblinding, maar heb je toch een lichtbron met een gezellige uitstraling.
Wil je meer weten over de variatie en mogelijkheden op het gebied van ledverlichting? Kijk dan eens op Ledinbouwspotsleds.nl en laat je verrassen!
Ledverlichting en design: een nieuwe standaard
Design en duurzaamheid passen komen samen in moderne ledarmaturen. Fabrikanten focussen steeds meer op minimalistische ontwerpen, maken gebruik van hoogwaardige materialen en letten op een veelzijdigheid in toepassing. Dus kun je bijvoorbeeld inbouwspots kopen, maar ook opbouwarmaturen of zelfs lichtpanelen. Dimbare led wandlampen zijn hiervan ook een uitstekend voorbeeld: ze zorgen niet alleen voor functionele verlichting, maar versterken ook het interieurontwerp. Dit maakt ze geschikt voor moderne én klassieke interieurs en toepasbaar in elke ruimte van je woning. Gebruik heldere verlichting onder de keukenkastjes en plaats vochtbestendige inbouwspots met warm licht in de badkamer. Ook doet ledverlichting het heel goed in de buitenruimte, bijvoorbeeld bij de oprit of in de tuin.
Slimme verlichting: gemak en efficiëntie
Steeds meer huishoudens kiezen voor slimme verlichting, waarbij ledlampen draadloos bediend worden via apps, spraak of sensoren. Dit verhoogt het gebruiksgemak, zorgt voor gepersonaliseerde verlichtingsscènes en het helpt energie te besparen door automatisch uitschakelen wanneer niemand in de ruimte is. Populaire systemen zoals Philips Hue maken integratie met andere slimme huishoudelijke apparatuur eenvoudig. Ook bij renovatieprojecten kan men makkelijk overstappen op slimme verlichting zonder aanpassingen aan de bedrading te hoeven doen. Ledverlichting past prima bij circulair en toekomstbestendig bouwen. Zo kun je veel armaturen van ledverlichting makkelijk demonteren en herstellen, doordat er gewerkt wordt met een modulaire opbouw. Dit betekent dat je alleen het onderdeel hoeft te vervangen dat defect is, terwijl de rest van de delen nog in gebruik kunnen blijven. Is de ledverlichting toch aan het eind van zijn levensduur gekomen? Dan is het prettig om te weten dat ledlampen geen gevaarlijke stoffen bevatten en daardoor grotendeels gerecycled kunnen worden.
Ledverlichting: klaar voor de toekomst!
De ontwikkeling binnen ledverlichting staat niet stil. Innovaties zoals Tunable White (waarbij de kleurtemperatuur dynamisch aangepast wordt) en Human Centric Lighting (licht afgestemd op het bioritme). Ook LiFi (licht als gegevensdrager voor draadloze communicatie) brengt nieuwe mogelijkheden. En de integratie van zonnepanelen en energieopslag in led-systemen zorgt voor energieneutrale toepassingen. Denk aan buitenverlichting die volledig werkt op zonne-energie. De verwachting is dat dergelijke technieken de komende jaren alleen maar verder verfijnd zullen worden. Dat belooft dus wat voor de toekomst! Kies daarom bewust voor ledverlichting in je (ver)bouwproject. Het is een investering die zich op alle vlakken terugbetaalt. Niet alleen in comfort, maar ook in stijl en duurzaamheid.