Zonder ervaring in de techniek werken: kan dat?

Zonder ervaring in de techniek werken: kan dat?

Hebben technische beroepen altijd al een waanzinnige aantrekkingskracht op jou gehad? Maar is het je nooit gelukt om de knoop ook daadwerkelijk door te hakken en een bijbehorende studie te volgen? Dan ben je zeker niet alleen. We zien steeds meer mensen die op latere leeftijd hun carrière in de techniek willen starten. Maar kan dat eigenlijk wel? Is het mogelijk om geheel zonder ervaring deze overstap te maken? Jazeker!

Maar wel met behulp van een opleidingsinstituut en een goed leerbedrijf. In dit artikel vertellen we hoe het volgen van een elektrotechnicus opleiding en werken en leren tegelijkertijd in zijn werk gaat.

Groot personeelstekort

Mensen die een beetje bekend zijn met de technische sector, weten waarschijnlijk al dat de situatie nijpend is. Er heerst een groot personeelstekort. En dit terwijl er juist steeds meer technische beroepen ontstaan. Er zijn steeds minder mensen die echt lekker met hun handen willen werken. Zeker jonge mensen doen dit steeds minder. Dat is spijtig, want er is juist genoeg werk te vinden als je dit wél graag doet.

Bovendien doen technische bedrijven er tegenwoordig alles aan om mensen aan te trekken. Dat betekent dat je tegenwoordig ook heel goed zonder ervaring of eerdere opleiding kunt reageren op technische vacatures. In de meeste gevallen wordt dan voor een samenwerking met een opleidingsinstituut zoals Strevon gekozen. Hierbij dient de werkgever als leerbedrijf. Voor de werkgever heel prettig om over nieuwe gemotiveerde arbeidskrachten te beschikken en voor de zij-instromer dé manier om snel veel ervaring en kennis op te doen. Win-win dus!

Een opleiding installatietechniek volwassenen wordt hierdoor ook direct aantrekkelijker. Je hoeft niet volledig terug de schoolbanken in. Je werkt en leert tegelijkertijd en dat betekent ook dat je vanaf dag één salaris ontvangt. Hierdoor hoeven financiële redenen niet meer in de weg te staan om je te laten omscholen.

Voordelen van werken in de techniek

Maar waarom zou je voor een baan in de techniek kiezen?

Op de eerste plaats omdat het heel leuk en uitdagend is. Geen dag is hetzelfde. Bovendien raak je nooit uitgeleerd. De technische ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Hierdoor is het noodzakelijk om steeds meer kennis op te doen. Dat maakt het ook zo leuk om in deze sector aan de slag te gaan.

Daarnaast kijken we ook naar het toekomstperspectief. De techniek zal altijd blijven bestaan. Er komen zelfs steeds meer nieuwe functies bij. Met ervaring in de techniek en een technische achtergrond kom je dan ook een heel eind. Ook over dertig jaar, wanneer het leven er misschien heel anders uitziet. Kies je dus voor een opleiding in de techniek? Of ga je werken en leren tegelijkertijd? Dan weet je ook dat je echt een goede investering in de toekomst doet. Je zal in elk geval nooit lang zonder werk komen te zitten.

Wees je er wel van bewust dat je in de techniek nooit uitgeleerd raakt. Het vergaren van kennis moet je dus wel interessant lijken.

Advertisment ad adsense adlogger