Veel voorkomende fouten bij de installatie van zonnepanelen

Veel voorkomende fouten bij de installatie van zonnepanelen

Het is belangrijk dat de installatie van zonnepanelen wordt uitgevoerd door een ervaren en gecertificeerd zonnepaneleninstallateur. We spreken dan ook wel van een erkend zonnepaneleninstallateur. Een dergelijke installateur beschikt namelijk over de juiste kennis en ervaring om de installatie in goede banen te leiden.

We zien nog te vaak dat de installatie van een volledig zonnepanelensysteem fout gaat. De belangrijkste fouten die gemaakt worden zullen we uitgebreid behandelen, zodat je kunt voorkomen dat deze fouten bij jouw woning gemaakt worden.

Tegelijkertijd vormen de benoemde fouten de perfecte vragenlijst om jouw installateur de juiste vragen te stellen, zodat de kwaliteit van jouw installatie gewaarborgd wordt.

Zonnepanelen met een slechte oriëntatie

Het is belangrijk dat de installateur de zonnepanelen in de juiste oriëntatie plaatst, zodat de zonnepanelen zoveel mogelijk zonuren ontvangen. Hoe meer zonlicht er schijnt op jouw zonnepanelen, hoe meer groene stroom er opgewekt zal worden.

Als de zonnepanelen op het noorden gericht staan dan zullen de panelen het minste aantal zonuren ontvangen en behaalt u vaak het laagste rendement. Het westen en het oosten geeft in principe een goed rendement, maar dit rendement zal altijd nog zo’n 20% lager uitvallen dan met zonnepanelen op het zuiden. Het zuiden is dan ook de beste oriëntatie voor zonnepanelen waarmee in Nederland een rendement van 100% behaald kan worden.

Een oost-west opstelling kan handig zijn als u de stroomopbrengst wat beter over de dag wilt verspreiden. Op het zuiden zal het piekmoment van de stroomopbrengst in de middag zijn, waardoor er rond deze tijd veel stroom wordt opgewekt. Omdat we veel zonnepanelen hebben in Nederland, is de vergoeding voor het terugleveren van stroom rond de middag vaak laag. Er is namelijk een overschot aan stroom, waardoor de prijs daalt. Bij een dynamisch energiecontract krijg je dan dus amper geld terug voor het terugleveren van stroom.

Met een oost-west opstelling wek je meer stroom op in de ochtend en de avond, waardoor de prijs voor het terugleveren vaak hoger uitvalt. Als de salderingsregeling wordt afgeschaft, kan het ook voordelig zijn meer van je eigen stroom te gebruiken. Met een oost-west opstelling kun je ook een groot gedeelte van je zelf opgewekte groene stroom gebruiken.

Met deze kennis in het achterhoofd kun je de zonnepaneleninstallateur zijn kennis toetsen.

De zonnepanelen staan in de verkeerde hellingshoek

Het kan zo zijn dat de juiste oriëntatie is gekozen, maar de stroomopbrengst nog steeds te laag uitvalt. Dit komt vaak omdat de zonnepaneleninstallateur niet de juiste hellingshoek heeft verkozen. Met de juiste hellingshoek zorg je ervoor dat het zonlicht optimaal op het paneel schijnt, afgestemd op de gekozen oriëntatie.

De ideale hellingshoek per oriëntatie:
• Noorden is 15 graden
• Westen is 15 graden
• Oosten is 15 graden
• Zuiden is 35 graden, tussen de 30 en 45 graden

Dit zijn de ideale waarden voor de verschillende oriëntaties. Laat de installateur de juiste oriëntatie bepalen en vraag naar de hellingshoek die gehanteerd zal worden. Als de hellingshoek afwijkt van het optimale aantal graden weet je dat je potentiële stroomopbrengst misloopt. Soms is het niet mogelijk de zonnepanelen in de ideale hellingshoek te plaatsen, de installateur moet dit duidelijk kunnen redeneren. Anders raden we aan om nog even verder te zoeken naar iemand die er wel verstand van heeft.

De dakconstructie wordt niet op voorhand gecontroleerd

We spraken ook met specialisten van het erkende installatiebedrijf Zonnepanelen Noord. Zij gaven aan dat veel installateurs de stevigheid van de dakconstructie niet controleren. Uiteindelijk moet een dak natuurlijk over voldoende draagkracht beschikken om de zonnepanelen te kunnen dragen. De monteurs en installateurs moet het dak ook nog betreden, wat naast de zonnepaneleninstallatie zorgt voor extra gewicht. Als dit niet goed gecontroleerd wordt kan het dak al snel gaan lekken, of in het ergste geval instorten.

Wees er dus zeker van dat jouw installateur ook de stevigheid van het dak controleert en beaamd dat dit stevig genoeg is. In de ideale situatie wil je het misschien zwart op wit hebben, zodat je hier later op terug kunt komen.

Er wordt geen rekening gehouden met toekomstplannen

Een goede installateur stelt specifieke vragen over eventuele toekomstplannen die je hebt. Want jouw stroomgebruik van nu hoeft niet aan te sluiten op jouw stroomgebruik in de toekomst. Misschien wil je beginnen aan kinderen, waardoor het stroomgebruik toeneemt. Maar je kunt natuurlijk ook plannen hebben voor een thuisbatterij, laadpaal, of een warmtepomp die veel stroom gebruikt. In dit geval dient een goede installateur hier alvast rekening mee te houden. Bijvoorbeeld door micro-omvormers te plaatsen, waardoor het systeem eenvoudig uitbreidbaar is, of een omvormer te plaatsen met een hoge vermogen die uitgebreid kan worden. Daarnaast kunnen er ook gelijk extra zonnepanelen geplaatst worden, zodat je gelijk klaar bent voor de toekomst, zonder dat je te maken krijgt met extra voorrijkosten etc. Vraagt jouw installateur hier niet naar? Dan is dit een signaal van desinteresse.

Geen rekening houden met schaduw

Dit komt minder vaak voor, maar als deze fout wordt gemaakt dan kun je je installateur gelijk afschrijven. Er zijn namelijk installateurs die vergeten rekening te houden met schaduw op de zonnepanelen. Als er sprake is van schaduw op de zonnepanelen dan moeten er zonnepanelen optimizers of micro-omvormers geplaatst worden. Dit zorgt ervoor dat de spanning en voltages van de zonnepanelen per stuk geoptimaliseerd worden. Als er dan één zonnepaneel in de schaduw ligt, dan worden de prestaties van de andere zonnepanelen hier niet door beïnvloed. We spreken dan van een parallel geschakeld systeem. Biedt jouw installateur een serie-geschakeld systeem aan terwijl een zonnepaneel in de schaduw staat voor een gedeelte van de dag. Dan weet je voldoende en raden we aan een nieuwe installateur te zoeken.

Advertisment ad adsense adlogger