Ben je werkzaam in de bouw- en infrasector? Dan is het belangrijk dat je jezelf goed verzekert. Of in het geval dat je een eigen bedrijf hebt, jouw bedrijf, jouzelf én jouw werknemers ook goed verzekert. We zetten hieronder een aantal verzekeringen voor je op een rij die je erg handig zijn om te hebben als je werkzaam bent in de bouw- en infrasector.
1. Aansprakelijkheidsverzekering
De eerste verzekering die handig is om af te sluiten, is de aansprakelijkheidsverzekering. Met zo’n verzekering ben je verzekerd voor schade die je toebrengt bij een ander of aan spullen van een ander.
Op het werkgebied is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten die gericht is op werksituaties: in dit geval hebben we het over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel zeker handig om af te sluiten. Je bent waarschijnlijk veel op de openbare weg bezig en een ongeluk zit ook hier in een klein hoekje. De schade die hierdoor ontstaat kan heel wat kosten en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan dit voor je opvangen.
2. CAR-verzekering
Een CAR-verzekering is een construction all risk verzekering, oftewel een verzekering die speciaal is opgezet voor uitvoerders en aannemers. Mocht er dan materiële schade ontstaan aan wat dan ook, dan is een CAR-verzekering een handige verzekering om te hebben. Het gaat hierbij om schade die ontstaat door een fout in de werkzaamheden, maar ook door schade die ontstaat door bijvoorbeeld de weersomstandigheden zoals een storm.
3. Werkmaterieelverzekering
Op de bouw heb je ook te maken met verschillend werkmaterieel. Denk bijvoorbeeld aan de kranen die worden gebruikt, de shovels die worden ingezet en het gereedschap dat wordt gebruikt op de bouw. Dit soort materialen zijn enorm belangrijk om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren, maar het kan zijn dat er schade ontstaat aan dit werkmaterieel.
Om te voorkomen dat je zelf voor de kosten hoeft op te draaien, kun je een werkmaterieelverzekering afsluiten. Zo’n werkmaterieelverzekering zorgt ervoor dat de schade aan het werkmaterieel wordt gedekt.
4. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Zoals net al werd benoemd, is het aan te raden om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als je werkzaam bent binnen de infrasector. Maar naast deze verzekering bestaat er ook nog een andere aansprakelijkheidsverzekering, namelijk de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Deze verzekering zorgt ervoor dat de schade wordt gedekt door een beroepsfout. In de bouwsector kan zo’n beroepsaansprakelijkheidsverzekering erg handig zijn om af te sluiten. Zo moet je soms bepaalde keuzes maken of bepaald advies geven en mocht dit uiteindelijk verkeerd gaan, dan kan dat grote gevolgen hebben. De schade die dit soort gevolgen kan hebben, kan gepaard gaan met hoge kosten. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan dit voor jou dekken.
5. Rechtsbijstandverzekering
Daarnaast zou je ook kunnen overwegen om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die de schade dekt na juridische hulp. Zo kun je bijvoorbeeld behoefte hebben aan juridische hulp wanneer je in een conflict bent beland met een klant of een leverancier.
Je wil natuurlijk wel dat zo’n conflict netjes wordt opgelost en hiervoor kan juridische hulp een uitkomst bieden. Juridische hulp kan overigens wel behoorlijk in de kosten oplopen. Om te voorkomen dat je zelf voor deze kosten moet opdraaien, kan een rechtsbijstandverzekering daarom een goede uitkomst bieden.
Vraag een expert om advies voor jouw situatie
Niet alle verzekeringen zijn verplicht om af te sluiten, maar er zijn wel heel wat verzekeringen die wel handig zijn om af te sluiten. Wil je graag advies krijgen welke verzekeringen goed bij jouw situatie passen? Neem dan eens contact op met een expert: de experts van Alpina hebben ervaring in de bouw en kunnen jou voorzien van advies als het aankomt op het afsluiten van verzekeringen voor de bouw- en infrasector.