700 studentenwoningen opgeleverd in MORE Leiden

Op het Leiden Bio Science Park worden twee nieuwe gebouwen opgeleverd. Ze zijn onderdeel van MORE, een internationale campus die ruimte moet gaan bieden aan circa 1.100 studentenwoningen.

“MORE op de campus in Leiden wordt een natuurinclusieve woonomgeving met in totaal 1.100 studentenwoningen”

De oplevering van de twee nieuwe gebouwen met de 700 studentenwoningen op de campus zijn de eerste belangrijke stappen in de gebiedsontwikkeling MORE. Later dit jaar volgt de eerste paal van het volgende gebouw. Paul de Ruiter Architects en VenhoevenCS architecture+urbanism ontwierpen in opdracht van Yisheng Development en in samenwerking met landschapsarchitect Landlab de natuurinclusieve woonomgeving.

Utopia

MORE wordt het levendige middelpunt van Leiden Bio Science Park, een internationale campus waar sociale interactie en kennisuitwisseling worden gestimuleerd. De naam van het nieuwe woonpark verwijst naar de 16e-eeuwse filosoof Thomas More, beroemd geworden met zijn boek ‘Utopia’.

Met Utopia in het achterhoofd ontwierpen de architecten een stedelijk ecosysteem waarbinnen gebouwen, infrastructuur, mensen, dieren en planten in optimale samenhang met elkaar functioneren.

Natuurinclusief

Naast de woningen omvat het ontwerp co-working spaces, grote open buitenruimtes, groene oases en daktuinen met nestgelegenheid voor vogels en vleermuizen. De integratie van veel groen moet bijdragen aan de biodiversiteit én het woonplezier van de gebruikers; groen vermindert bewezen stress en nodigt uit tot bewegen en sociaal contact. De campus wordt bijna volledig autovrij.

Lees verder onder de afbeelding.
700 studentenwoningen MORE Leiden
De studio’s zijn ongeveer 20 vierkante meter en hebben een kamervullend venster zodat er veel daglichttoetreding is.

Lucht, licht en groen

“MORE heeft een relatief hoge dichtheid aan woningen. Om toch een gevoel van licht en lucht te creëren hebben we niet alleen veel groen toegevoegd, maar ook diverse architectonische en stedenbouwkundige ingrepen gedaan. Zo zijn de gebouwen voorzien van stevige drielaagse plinten die aansluiten op de menselijke schaal. Op deze plinten zijn, rondom een setback, dakterrasen gesitueerd. Boven de setback is het volume abstract weergegeven welke het geheel een luchtig effect geven”, verteld architect Martijn van Gameren.

Levendigheid MORE

Tijdens de ontwerpfase werd er nagedacht over hoe studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden zich snel welkom zouden voelen. Daarnaast moest het gebied, dat een onlosmakelijk deel van de stad is, ook uitnodigend zijn voor de inwoners van Leiden.

“De toevoeging van gedeelde functies en collectieve ruimtes, zowel in de gebouwen als buiten in het park of op de dakterrassen, nodigt uit tot een bruisend buurtleven. Van studenten en bewoners maar óók voor werknemers en mensen uit de rest van Leiden”, aldus Van Gameren.

Co-creatie

Het ontwerp voor MORE is een co-creatie met landschapsarchitect Landlab en wordt ontwikkeld door Yisheng Development, RED+ en gedelegeerd gebiedsontwikkelaar Lingotto.

Aanstaande donderdag wordt een gebouw naar ontwerp van Paul de Ruiter Architects en een gebouw naar ontwerp van VenhoevenCS opgeleverd. Het zijn de eerste twee gebouwen in een totaal van acht. Later dit jaar volgt de eerste paal van het volgende gebouw.

700 studentenwoningen opgeleverd in MORE Leiden. Lees ook: Nieuwbouw 767 studentenwoningen Sluisbuurt Amsterdam.

Beeld: Paul de Ruiter Architects, VenhoevenCS architecture+urbanism, Landlab.

Advertisment ad adsense adlogger