Award PassiefBouwen voor project Vroomshoop

Award PassiefBouwen voor project Vroomshoop

Eerder al berichtte Bouw en Uitvoering over Middelharnis. Dit project won de PassiefBouwen Award in de categorie Woningen Nieuwbouw. Maar ook in de categorie Overige Gebouwen is er een bijzondere winnaar. In deze categorie heeft het Woonzorgcomplex van Mijande Wonen de award in de wacht gesleept. De Baalderbrog Groep huurt dit complex. Dit is de eerste zorginstelling die in een dergelijke energiezuinig gebouw is gevestigd.

Mijande Wonen levert woondiensten aan ruim 5100 huishoudens in Noordoost Twente. Het project Vroomshoop is gebouwd in samenwerking met Recticel Insulation.

Woonzorgcomplex

Het wooncomplex is gebouwd volgens de visie massief passief bouwen. Massief passief bouwen houdt in dat het gebouw op een traditionele Nederlandse manier is gebouwd, dus met een luchtspouw en massieve materialen (baksteen en beton). Het gebouw is bestemd voor cliënten van de Baalderborg Groep met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Er zijn 21 appartementen en één ouder-kind voorziening. De Baalderborg Groep huurt het complex voor 20 jaar.

‘Passieve’ maatregelen

Dat er veel gedaan is aan het energiezuinig maken blijkt wel uit de maandelijkse energiekosten van maar 220 euro. Zo is er een balansventilatie met warmteterugwinning, die het gevoel geeft van ‘altijd lente in huis’. ‘Passieve’ energie van zonnewarmte en restwarmte worden optimaal benut, zodat voor verwarming en koeling van het pand een minimale hoeveelheid energie nodig is. De verwarming en warm water worden flat rate afgerekend per maand. Het gehele complex wordt warm gehouden met een eenvoudige CV-wandgasketel van 24 kW. Om te voorkomen dat er dikke muren nodig waren wordt er gebruik gemaakt van ultradunne isolatieplaten.

De jury

De jury sprak haar waardering uit over de effectieve energiebesparende maatregelen. Door het speciale ontwerp is er minimaal energieverbruik haalbaar dan gebruikelijk is. Volgens de jury laat dit project zien dat het anno 2015 woningen zijn te bouwen die gezonder en comfortabel zijn, minder fossiele brandstoffen nodig hebben en per saldo een lagere energierekening laten zien.

Het bericht over de winnaar in de categorie Woningen Nieuwbouw is hier te lezen. Lees hier het gehele juryrapport met alle winnaars per categorie.

Advertisment ad adsense adlogger