Project: Biotechbedrijf Genmab in Utrecht

Project: Biotechbedrijf Genmab in Utrecht

Recent vond de opening plaats van het nieuwe pand van biotechbedrijf Genmab op het Science Park Utrecht. Het nieuwe hoofdkantoor van Genmab, heeft een hoge duurzaamheidsscore en ruime daglichttoetreding.

Kantoren kunnen labs worden en andersom

Genmab is een beursgenoteerd, internationaal opererend biotechbedrijf dat antistoftherapeutica voor kanker ontwikkelt. De afgelopen jaren maakte het een forse groei door, waardoor behoefte aan een nieuw onderkomen ontstond. Het pand moest een visitekaartje worden voor het aantrekken van toponderzoekers. Cepezed en cepezedinterieur maakten het ontwerp.

Het nieuwe Genmab is een opvallend strak gestileerd en gedetailleerd gebouw direct aan de hoofdtoegangsweg van het Utrecht Science Park. Het programma beslaat kantoren, laboratoria en een uitgebreide range ondersteunende functies als een vergadercentrum, auditorium, science café en restaurant. Het gebouw heeft een open structuur met grote overspanningen en lange zichtlijnen.

Het pand is zo compact mogelijk. De verschuiving van de twee beuken draagt bij aan een goede inpassing op de locatie. Het facilitair programma met het vergadercentrum, auditorium en café, maar ook een fitnessroom, fietsenstalling, opslagplaatsen en afvalruimten, is grotendeels ondergebracht op de begane grond.

Het vloerveld van het atrium ligt op de eerste verdieping en heeft het karakter van een plaza. Hieromheen liggen andere ondersteunende functies als een koffiebar en een open keuken met front cooking. In de kantoorbeuken liggen de overlegplekken langs het atrium en de vaste werkplekken voornamelijk langs de gevels.

Flexibel

De bovenste drie lagen herbergen zowel kantoren als de laboratoria. Zij hebben een wat grotere bruto hoogte, zodat het programma hier flexibel is: kantoren kunnen labs worden en andersom.

De beukgevels zijn verticaal geleed, waarbij de kozijnen van de glasdelen zijn verholen achter de aluminium buitenafwerking van de gesloten delen. Het atrium heeft volledig transparante gevels, waardoor de grote open ruimte al vanaf buiten prominent zichtbaar is en sterk bijdraagt aan de uitstraling van het gebouw naar de omgeving.

Boardroom

Bijzonder in het atrium zijn grote eilanden van ruim acht meter doorsnede die trapsgewijs gepositioneerd vrij in de ruimte lijken te zweven. Op de eilanden bevinden zich plekken voor ontmoeting, overleg en flexibel werken.

Eén ervan functioneert als boardroom en is voorzien van warm gebogen glaswanden, een grote tafel met oplichtend bedrijfslogo en een custom meubel met daarin alle klimaatvoorzieningen en de modernste presentatieapparatuur.

Natuurlijke materialen

Het interieur is licht, opgeruimd en sfeervol, met veel toepassing van hout en andere natuurlijke materialen. Gangen zijn optisch verbreed door de vloerafwerking ervan deels door te laten lopen in de transparante kantoorruimten. Qua duurzaamheid is het nieuwe Genmab BREEAM Excellent gecertificeerd.project
Genmab onderzoeksgebouw

adres project
Uppsalalaan 15, Utrecht

gecontracteerd consortium
Dura Vermeer Vastgoed & Dura Vermeer Bouw midden west

architectonisch ontwerp
cepezed, Delft

bouwfysica & duurzaamheid
dwa, Ede & dwa, Zoetermeer

installateur elektrotechniek
Van den Pol, Amersfoort

installateur werktuigbouwkundig
Klimaatservice, Hardinxveld-Giessendam

aannemer gevels
De Groot & Visser, Gorinchem

bvo
11.178 m²

fotografie
cepezed | Lucas van der Wee

Advertisment ad adsense adlogger