Architecten gaan voor Augmented Reality, VR en 3D-printing blijkt uit BNA Verdiepingsonderzoek

Architecten gaan voor Augmented Reality, VR en 3D-printing blijkt uit BNA Verdiepingsonderzoek

Architectenbureaus zien Augmented Reality, VR en 3D-printing als kans en niet of nauwelijks als een bedreiging. Deze technologische ontwikkelingen zullen de komende vijf jaar doorbreken, zo blijkt uit het BNA Verdiepingsonderzoek Q1 2018.

Uit het BNA Verdiepingsonderzoek blijkt dat bureaus minder overtuigd zijn van Sensoring en Big Data

“Het is positief dat architecten de technologie omarmen en het zien als een kans in plaats van bedreiging. Het is belangrijk om als bureau up-to-date te blijven en goed te kijken hoe je de technologische ontwikkelingen kunt benutten. De BNA ziet het toepassen van technologie als één van de speerpunten om haar leden te ondersteunen”, aldus Alexander Pastoors – beleidsmedewerker ontwerpproces en techniek.

Parametisch ontwerpen

Ook parametrisch ontwerpen wordt door veel architectenbureaus gezien als interessante technologische ontwikkeling. Uit het onderzoek blijkt dat een derde van alle bureaus gebruikmaakt van parametrische software.

grafiek-BNA-verdiepingsonderzoek-Q1-2018

Dit is voornamelijk te zien bij de grotere bureaus van 40+ fte’s, waar zeventig procent hier al mee werkt. Minder overtuigd zijn bureaus over Sensoring, Big Data, de Internet of Things en Mass Customisation.

Prestaties van gebouwen meetbaar

Bureaus achten het waarschijnlijk dat binnen vijf jaar de prestaties van een gebouw zoals energieprestaties, klimaatbeheersing en onderhoud door middel van sensor data inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Met het BNA-programma ‘Technologische Innovaties’ ontwikkelt de BNA in samenspel met haar leden verschillende initiatieven zoals kennisnetwerken, cursussen en masterclasses om bewustwording en het benutten van technologische te bevorderen.

innovatiepictogram

Advertisment ad adsense adlogger