Combineren natuur en nieuwbouw kan kosten besparen

Combineren natuur en nieuwbouw kan kosten besparen

Het combineren van natuurontwikkeling en nieuwbouwprojecten kan allerlei voordelen met zich meebrengen. Voor de omgeving, bewoner, maar ook voor de opdrachtgever en aannemer. Om verschillende redenen gebeurt dit ‘natuur inclusief bouwen’ echter nog te weinig, zo stelt een nieuw onderzoek van Alterra, kennisinstituut voor de groene leefomgeving van de Universiteit Wageningen. Combineren natuur en nieuwbouw kan kosten besparen.

Het onderzoek richt zich op natuurcombinaties. ‘Natuurcombinaties zijn initiatieven die tegelijkertijd de natuur én andere maatschappelijke functies versterken’. Investeren in natuurcombinaties blijkt goed voor het imago van aannemers, omdat er vaak sprake is van duurzaamheid en innovatie. Een bedrijf kan zich zo op de kaart zette, wat kan resulteren in meer opdrachten en inkomsten. Ook voor opdrachtgevers kan investeren in natuur en duurzaamheid goed uitpakken voor het imago.

Meerwaarde

Investeren in groen tijdens een bouwproces hoeft niet altijd meer te kosten en kan het soms zelfs opleveren. Het probleem is dat dit vaak moeilijk is uit te drukken in geld. Hierdoor blijkt bij aanbestedingen middels de economisch meest voordelige inschrijving, emvi, natuur vaak de dupe te worden. Uit het onderzoek blijkt dat investeren in natuur wel degelijk meerwaarde genereert. Er wordt geconcludeerd dat er meerwaarde is voor verschillende functies wat betreft output, outcome en impact: ‘Voor natuur gaat het bijvoorbeeld om de aanwezigheid van meer natuur (output), het verhogen van biodiversiteit (outcome) en aantrekken van meerdere soorten in de omgeving(impact)Voor natuur gaat het bijvoorbeeld om de aanwezigheid van meer natuur, het verhogen van biodiversiteit en aantrekken van meerdere soorten in de omgeving. Ook voor andere functies als recreatie, bouwen, welvaart is er sprake van meerwaarde.’

Gemeente als opdrachtgever

Het onderzoek concludeert verder dat wet-en-regelgeving en gebrek aan financiële draagkracht bij initiatiefnemers de ontwikkeling van natuurcombinaties tegengaan. Er blijkt hier een rol weggelegd voor gemeenten. Niet alleen om wet-en-regelgeving goed af te stemmen, maar ook om zelf als opdrachtgever randvoorwaarden te stellen tijdens de aanbesteding omtrent natuurinclusief bouwen. Zo kunnen zij de aannemer opdracht geven om de ontwikkeling van groen mee te nemen in het bouwplan. Vaak hebben gemeenten ambities op het gebied van duurzaamheid en groen. Nu wordt dit in een aparte portefeuille behandeld. Het onderzoek zegt dat een integratie van natuurontwikkeling en bouwprocessen effectiever en kostenbesparend is.

Advertisment ad adsense adlogger