Verhagen: ruimer lenen en meer bouwen voor starters

Ruimer lenen en meer bouwen voor starters, aldus Verhagen

Het kabinet moet doorstroming stimuleren op de woningmarkt. Dat kan slim, snel en relatief goedkoop met startersleningen, zo betoogde voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland, vanmorgen op BNR Nieuwsradio. Verhagen: ruimer lenen en meer bouwen voor starters.

“Deze leningen vergen een relatief kleine investering vanuit de Rijksbegroting – 50 miljoen van circa 250 miljard – dus dat kan het probleem niet zijn.”

‘Wachtlijsten van 11 jaar’

“De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn bijvoorbeeld in Amsterdam nu al 11 jaar, en we zien die lijsten verder oplopen. Er is een tekort aan betaalbare woningen. Daarvoor zijn grofweg twee oplossingen. Ten eerste méér bouwen. Voor de crisis bouwden corporaties nog 25.000 woningen per jaar, nu zijn dat er 7000.” Deze week bleek dat nieuwbouw van woningen het afgelopen kwartaal sterk is toegenomen en vrijwel op het niveau van voor de crisis zat. Of dit ook geldt voor sociale huurwoningen is onbekend. Als tweede oplossing noemt Verhagen het verbeteren van de doorstroom op de woningmarkt, via startersleningen, schenkingsvrijstelling en ruimere leennormen.

Wal en schip

“Ongeveer 700.000 huishoudens wonen nu in een te goedkope sociale huurwoning. Een deel daarvan wil wel doorstromen, maar ze vallen tussen wal en schip: ze kunnen niet kopen omdat het de hypotheekregels bijzonder streng gemaakt zijn. Het Kabinet heeft daar bovenop de Nibud-regels klakkeloos overgenomen. Ook is het potje voor startersleningen leeg. Startersleningen opnieuw invoeren zou een goede oplossing zijn. We weten gelukkig al dat er een verruiming aankomt van de schenkingsvrijstelling”, aldus Verhagen.

Advertisment ad adsense adlogger