Bouw zonnepark Ameland van start

Bouw zonnepark Ameland van start

De plannen waren er al lange tijd, maar vorige week kwam Eneco met het bericht dat in september definitief begonnen wordt met de bouw van één van de grootste zonneparken van Nederland.

23.000 zonnepanelen worden aangebracht op het terrein van het vliegveld op Ameland. In totaal zal het park een piekvermogen krijgen van 6 megawatt. De bedoeling is dat het park begin 2016 wordt opgeleverd.

Samenwerking

Het zonnepark zorgt ervoor dat in één klap alle stroom voor de ruim 1500 huishoudens op het eiland duurzaam wordt opgewekt. Ameland heeft al langere tijd de ambitie om in 2020 volledig energieneutraal te zijn. Het zonnepark is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Ameland, de Amelander Energie Coöperatie en Eneco. Binnen de samenwerking is de gemeente verantwoordelijk voor de landschappelijke inpassing (het park wordt door middel van duinen uit het zicht aangelegd), het vergunningstraject en de aanvraag van subsidie. De corporatie heeft veel draagvlak onder de lokale bewoners en maakt het de Amelanders mogelijk te participeren in het park. En Eneco heeft de verantwoordelijkheid voor de realisatie en het beheer van het zonnepark. Solarcentury gaat over de bouw en kijkt daarbij zo veel mogelijk naar lokale onderaannemers.

Energie-eiland Ameland

in B+U 3 2015 stond een uitgebreid artikel over de energieambitie van Ameland. Destijds moest de laatste politieke klap voor de aanleg van het zonnepark nog gegeven worden, en dat is inmiddels gebeurd. De plannen voor een zonnepark op het vliegveld van Ameland lopen al ruim drie jaar, maar in 2014 werden alle vergunningen en toestemmingen verleend. Voor de financiering is gebruik gemaakt van SDE+ regeling, waarbij de overheid subsidieert per kilowatt zonne-energie. De overheid heeft voor Ameland toegezegd tot een maximum van 7,7 miljoen euro. Daarbovenop komt een subsidie van vijf procent van het totaalbedrag vanuit de provincie Friesland. Ook het Waddenfonds investeert.

Advertisment ad adsense adlogger