Eko Atlantic gebouwd met Nederlandse bouwprincipes

eko atlantic wordt gebouwd met Nederlandse bouwprincipes

Het Nederlandse bedrijf RoyalHaskoningDHV werkt mee aan een bijzonder project in Nigeria. Gelegen bij de hoofdstad van Nigeria (Lagos) wordt voor de kust gebouwd aan een nieuwe stad, ter grote van Manhattan. Lagos is de op een na snelst groeiende stad op het continent. Gezien de ligging van Lagos is er weinig ruimte om uit te breiden, daarom is er gekozen om voor de kust een nieuwe stad te laten herrijzen.

Onderzoek

In 2004 is The Lagos State Government (LASG) en South Energyx Nigeria Limited (SENL) in samenwerking met RoyalHaskoningDHV begonnen met onderzoek. Hieruit bleek dat een nieuwe stad het ruimtegebrek oplost, maar ook de kans op wateroverlast verkleint. Doordat de kuststrook steeds meer in zee werd getrokken, werd het risico op overstromingen steeds groter. De nieuwe stad krijgt daarom een effectieve bescherming tegen overstromingen. Met in totaal een ruimte van 10km2 vormt Eko Atlantic, zoals het project wordt genoemd, een ruime zeewering, een uitgebreid transportsysteem en ruimte voor zakelijke en niet-zakelijke doeleindes.

Nederlandse bouwprincipes

De Nederlandse bouwprincipes ‘bouwen met de natuur’ worden in het project doorgevoerd. Zo is er besloten dat er verdedigingslinie tegen de zee wordt gebouwd op de originele kustlijn die dateert uit het jaar 1905. De ‘Great Wall of Lagos’, zoals de 8,4 km lange en 18 meter hoge verdedigingslinie wordt genoemd, moet het gebied beschermen tegen golven die ontstaan tijdens stormen in het zuidelijke gedeelte van de Atlantische Oceaan. Bill Clinton heeft aangegeven dat de zeewering en de nieuwe stad naar alle waarschijnlijkheid een grote toeristische trekpleister gaat worden.

Advertisment ad adsense adlogger