Comenius College opent energiezuinige Frisse School

Frisse School

Op 23 januari 2015 opent het Comenius College in Capelle aan de IJssel een duurzame en energiezuinige Frisse School. Deze onderwijslocatie voor beroepsonderwijs en mavo kenmerkt zich door veel hoogwaardige installatietechniek en is onlangs opgeleverd volgens het Frisse Scholen principe. Binnen budget, 2 weken eerder dan gepland en tegemoetkomend aan alle wensen van de school. Dit is te lezen op De Techniek Achter Nederland.

Concept Frisse School

Wolter & Dros regio west en Croon Elektrotechniek verzorgden respectievelijk de werktuigbouwkundige als elektrotechnische installaties voor de nieuwbouw. Samen optimaliseerden zij voor de school een installatieconcept dat ze eerder ontwikkelden voor het Gerrit Komrij College in Winterswijk. Roelant van der Putten van Wolter & Dros trad op als ontwerpleider en als aanspreekpunt voor de werktuigbouwkundige installaties, Marco Beuman van Croon nam de elektrotechniek voor zijn rekening.

Fris en duurzaam

In het moderne onderwijsgebouw is veel installatietechniek verwerkt, waaronder diverse duurzame energietechnieken. Hierbij valt onder meer te denken aan waterbesparende urinoirs, zonnepanelen, gasmotorwarmtepompen en ledverlichting. Door de keuze voor duurzame oplossingen is het Comenius College de komende jaren gegarandeerd voordeliger uit in het beheer van het gebouw.
Een grote ventilatie-installatie garandeert de ‘Frisse Scholen Klasse B-classificatie’. Hiermee hebben de leerlingen straks een gezond binnenmilieu dat direct bijdraagt aan het functioneren en de leerprestaties.

‘Installatietechniek 2.0′

Marco Beuman: ‘Daarnaast is er een datanetwerk aangelegd, met zowel volledige WiFi als werkplekaansluitingen en aansluitpunten voor smartboards in alle lokalen. We implementeerden camerabeveiliging, een omroep- en lestijdeninstallatie en elektrische zonwering. Een uitgebreid lichtschakelsysteem is geïntegreerd in de gebouwautomatisering. In alle technieklokalen verzorgden we de voeding voor de machines.’

Toekomstige collega’s

Een van de lokalen is bestemd voor onderwijs in installatievakken. ‘Hier krijgen onze toekomstige collega’s straks les’, zegt Marco Beuman. ‘Een deel van het lokaal is ingericht als woning, waar leerlingen de installaties voor mogen ontwerpen en aanleggen. Een ideale omgeving om het vak te leren.’

Na de vakantie betrekken de leerlingen en het onderwijzend personeel van het Comenius College het nieuwe onderwijsgebouw. De officiële opening vindt plaats op vrijdag 23 januari 2015.

Advertisment ad adsense adlogger