Zee als zonnepark

Zee als zonnepark

Zonnepanelen op zee lijken een trend. Vooral in Azië herrijzen steeds meer zonneparken op het water. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van deze energiebron?

Drijvend zonnepark

Het grootste drijvende zonnepark ter wereld ligt in Japan. In de stad Okegawa is vorig jaar een project opgeleverd dat bestaat uit meer dan 4500 drijvende zonnepanelen. Samen hebben ze een vermogen hebben van 1,18 megawatt. Het is nog maar de vraag of dit het grootste drijvende zonnepark blijft, want er zijn verschillende plannen voor nog meer grote centrales op het water. Aldus een artikel in Elektrotechniek365.

Zonne-energiecentrale op zee

Zo schijnt het Japanse stadje Kwajima-machi opdracht te hebben gegeven tot de bouw van de grootste zonne-energiecentrale op zee. De installatie moet ruim 27.000 zonnepanelen krijgen met een totaal vermogen van 7,5 megawatt. Maar ook de Indiase stad Kerala claimt met een vermogen van maar liefst 50 megawatt het grootste drijvende zonnepark te gaan bouwen. Het realiseren van zonneparken op zee is overigens niet alleen voorbehouden aan Aziatische landen. In Groot-Brittannië werd in oktober een drijvende zonnecentrale geopend.

Ruimte genoeg

Zonnecentrales nemen behoorlijk wat plaats in. Het kan daarom een uitkomst zijn om zonneparken op zee te bouwen. Aangezien meer dan drie kwart van het aardoppervlak uit water bestaat, is daar ruimte genoeg. Nog een voordeel van zonneparken op zee is dat dat de panelen op water makkelijker hun overtollige hitte kwijtraken dan bij installaties op het land.

Impact op het milieu

Maar elk voordeel heeft zijn nadeel en ook aan zonneparken op zee zitten minpunten. Zo wijzen deskundigen erop dat het onderhoud van de drijvende zonnepanelen een stuk duurder is dan bij zonnepanelen op land. Daarnaast maken biologen zich zorgen over de impact op het milieu. Voor insecten zijn de zonnepanelen erg aanlokkelijk en ze komen er dan ook massaal op af. En dat betekent meteen hun dood, want de beestjes zijn niet bestand tegen de hitte van het oppervlak van de panelen. Daarnaast is ook nog niet duidelijk hoe de zonnepanelen zich houden bij slecht weer en of ze wel bestand zijn tegen een fikse storm op zee.

Advertisment ad adsense adlogger