Hart van de Waalsprong, eerste energieneutrale winkelcentrum

Hart van de Waalsprong, eerste energieneutrale winkelcentrum

Afgelopen weekend werd het eerste energieneutrale winkelcentrum van Nederland, Hart van de Waalsprong in Nijmegen-Noord in gebruik genomen.

“Project Hart van de Waalsprong bestaat uit ruim 500 woningen, een parkeergarage en een mix van winkels”

Burgemeester Hubert Bruls verricht de opening. Gebiedsontwikkelaars AM en VanWonen ontwikkeling realiseerden het project Hart van de Waalsprong. Het is ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond. De bouw van het winkelcentrum is gerealiseerd door Dura Vermeer.

Energieneutraal, klimaatadaptief en natuurinclusief

Het nieuwe winkelcentrum in de Waalsprong is energieneutraal, klimaatadaptief en natuurinclusief. De exploitatie van het zonnedak met 1.200 PV panelen is in handen van de lokale energiecoöperatie Buren van Bliek, waar bewoners en ondernemers lid van kunnen worden. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van het warmtenet van Vattenfall.

In heel Hart van de Waalsprong is aandacht voor natuurinclusiviteit. In de gevels van veel woningen en appartementen en ook in het Parkeerhuis zijn op de daarvoor geëigende plaatsen nestkasten gebouwd voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen.

Groengevels

Verder dragen de groene gevels en blauwe daken volop bij aan de duurzaamheid van het plan. De groene gevels zorgen voor verkoeling van de buitenlucht of verbetering van het binnenklimaat. Ze vormen onderdeel van het stedelijk ecosysteem en de stedelijke biodiversiteit.

Groene gevels houden ook regenwater vast, waardoor er minder regenwater naar de waterzuiveringsinstallaties hoeft worden afgevoerd. Ze werken geluidsisolerend en hebben een positief effect op de gezondheid en het welzijn van de mens. Blauwe daken vangen extra regenwater op bij hevige regenval. Ze zorgen voor verkoeling en waterbuffering. Regenwater is relatief schoon water en kan worden hergebruikt voor verschillende doeleinden, zonder dat dit gezuiverd hoeft te worden.

Winkelcentrum

Zo’n 25 winkels, horeca en voorzieningen zijn in het winkelcentrum gevestigd. Daarmee is het grootste gedeelte van de bijna 12.000 m2 winkel- en horecaruimte in Hart van de Waalsprong in gebruik genomen.

Ontwikkelcombinatie Hart van de Waalsprong, een samenwerking tussen gebiedsontwikkelaars AM en VanWonen, is verantwoordelijk voor het totale project met in totaal ruim 500 huizen en appartementen, een parkeerhuis met 300 parkeerplekken en een mix van winkels, zakelijke- en persoonlijke dienstverlening.

Info

Met Syntrus Achmea zijn overeenkomsten gesloten voor de 89 boven het winkelcentrum gelegen huurappartementen. Woningcorporatie Talis is eigenaar van de 51 sociale huurappartementen. In Hart van de Waalsprong zijn nog enkele woningen en appartementen beschikbaar. De nieuwe bewoners krijgen vanaf november de sleutel van hun koop- of huurappartement.

Meer informatie is hier te vinden.

Hart van de Waalsprong, eerste energieneutrale winkelcentrum. Lees ook:
Het Nieuwe Metterswane in Nijmegen.

Advertisment ad adsense adlogger