Indische buurt Zwijndrecht wordt herontwikkeld

Indische buurt Zwijndrecht wordt herontwikkeld

De Indische Buurt in Zwijndrecht wordt grootschalige herontwikkeld. De aanbesteding door Van Wijnen en plan ‘De Bostuinen’ is geselecteerd als de toekomstige invulling van de buurt.

“Gemeente Zwijndrecht en Woonkracht10 herontwikkelen de Indische Buurt met Van Wijnen”

Indische Buurt en Diztrik

De Bostuinen is één van de projecten binnen Diztrikt. Onder die naam wordt de omgeving rond het station van Zwijndrecht de komende jaren groots aangepakt en opnieuw ingericht. De Indische buurt is onderdeel van het Stationskwartier en wordt een wijk met veel groen, een open karakter en kwalitatief goede woningen.

Eerst sloop

Fase 1 van het project omvatte de nieuwbouw van 29 gezinswoningen aan de Sumatralaan. De volgende fase brengt een veel grotere verandering met zich mee. De sloop van verouderde woningen van Woonkracht10 en de gemeentelijke Basisschool de Dolfijn. Er komen meer nieuwbouwwoningen voor terug.

De Bostuinen

Dat is de naam die het plan kreeg. De plannen omvatten de bouw van totaal 100 woningen voor Woonkracht10. Er komen 27 driekamerappartementen en 60 grondgebonden eengezinswoningen in verschillende huurprijsklassen en grootte en 13 vrije sector huurwoningen.

Lees verder onder de afbeelding.
Indische buurt Zwijndrecht wordt herontwikkeld

Ook zal Van Wijnen 93 koopwoningen met zowel appartementen als grondgebonden eengezinswoningen ontwikkelen voor eigen rekening en risico. Hiermee wordt een volksbuurt-nieuwe-stijl gecreëerd waar trots, groei en verbinding centraal staan. Een groene omgeving met ruimte voor bomen en planten die je tegenkomt in een bos en collectieve tuinen voor de bewoners. Het vergroten van de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van zowel de woningen als de openbare ruimte zijn uitgangspunt in het plan.

Betrokken Indische Buurt

Jeroen Roijers, ontwikkelingsmanager bij Van Wijnen: “Bij de ontwikkeling van het plan zijn we de Indische Buurt ingegaan om het DNA op te halen. We troffen een geliefde buurt aan, een echte volksbuurt. We voelden de trots van de oorspronkelijke bewoners die hier werkelijk geworteld zijn. We raakten onder de indruk van de betrokkenheid, bij elkaar en bij de woonomgeving. Zo willen de bewoners het graag houden, en wij ook!”

Robert Kreukniet, wethouder Ruimtelijke ontwikkeling en projecten is trots op de ontwikkeling: “Wij bouwen in de deze buurt betaalbare woningen en sociale huurwoningen en vergroenen daarbij ook. Effectief komt er meer groen bij dan er nu is. Een aantrekkelijke en gezonde wijk voor jong en oud.”

Betaalbaarheid door conceptueel bouwen

De Indische Buurt wordt verrijkt met een divers woonprogramma. De nieuwe woningen worden geproduceerd in de woningfabriek van Van Wijnen. Fijn Wonen, één van de woonoplossingen de bouwer, realiseert snel betaalbare en duurzame woningen.

Door de mix aan prijzen en segmenten wordt het een buurt waar bewoners de mogelijkheid hebben om wooncarrière te maken. Een plek waar blijvers zich thuis voelen en nieuwkomers aangenaam worden verrast.

Planning

Dit jaar start de bouwer met de uitwerking van de plannen. In 2024 wordt gestart met het slopen en bouwrijp maken van de grond, waarna naar verwachting eind 2024 kan worden gestart met de bouw. De oplevering van de nieuwe woningen zal gefaseerd plaatsvinden vanaf medio 2026.

Liesbeth Groeneveld, bestuurder van Woonkracht10: “Met deze ontwikkelingen richt Woonkracht10 zich op haar volkshuisvestelijke en maatschappelijke opgave. Samen thuis geven aan mensen die behoefte hebben aan een betaalbare, duurzame woning in een veilige woonomgeving.”

Indische buurt Zwijndrecht wordt herontwikkeld. Lees ook: Start bouw Euryza Nouv’eau en Oeverture in Zwijndrecht.

Bron en beeld: Van Wijnen.

Advertisment ad adsense adlogger