Kiezers: “Bouw ook sociale huurwoningen in duurdere wijken”

Kiezers Bouw ook sociale huurwoningen in duurdere wijken

De bouw van sociale huurwoningen moeten prioriteit krijgen, vindt bijna de helft van de kiezers. Ruim 6 op de 10 kiezers vindt dat het Rijk de gemeenten moet kunnen dwingen om meer huizen te bouwen. Bijna 70 procent vindt bovendien dat eigenaren van grond, die bestemd is voor woningbouw, verplicht moeten kunnen worden om daadwerkelijk te starten met die bouw.

“Twee derde van de kiezers vindt dat ook sociale huurwoningen moeten worden gebouwd in wijken met duurdere huizen”

Deze resultaten komen uit het Woonkieskompas dat in aanloop naar de verkiezingen al ruim 100.000 keer werd ingevuld.

Crisis

Wonen is het belangrijkste verkiezingsthema voor kiezers, laten verschillende opiniepeilingen zien. Martin van Rijn, voorzitter van Aedes: “Dat het thema leeft, blijk ook uit het grote aantal mensen dat het Woonkieskompas invulde. Veel mensen ervaren dagelijks dat zijzelf, gezinsleden, familie of kennissen geen geschikt huis kunnen vinden. Het nieuwe kabinet kan niet anders dan volkshuisvesting topprioriteit maken. Deze wooncrisis vraagt om een crisisaanpak”.

Regie op wonen

De onderzoeksresultaten laten zien dat het Rijk meer de regie in handen moet nemen om ervoor te zorgen dat de noodzakelijke nieuwe huizen gebouwd worden:

• 64 procent van de kiezers vindt dat het Rijk gemeenten moet kunnen dwingen om meer huizen te bouwen.
• Bijna 7 op de 10 kiezers vindt dat grondeigenaren verplicht moeten kunnen worden om te beginnen met bouwen als die grond bestemd is voor woningbouw.
• De overheid mag financieel garant staan voor woningen die nog niet verkocht zijn om te zorgen dat woningbouwprojecten doorgaan, vindt twee derde van de kiezers.
• Eigenaren die gebouwen lange tijd leeg laten staan, moeten daarvoor zwaar worden beboet, aldus meer dan de helft van de invullers van het Woonkieskompas.
• Meer dan 7 op de 10 meent dat de overheid de huurprijs van huurwoningen in de vrije sector aan banden moet leggen.

Sociale huurwoningen prioriteit

• Sociale huurwoningen moeten prioriteit krijgen, ook als er dan minder koopwoningen komen, vindt bijna de helft van de kiezers. Bijna 3 van de 10 is het daar niet mee eens.
• Twee derde van de kiezers vindt dat er ook sociale huurwoningen moeten worden gebouwd in wijken met duurdere huizen .
• Meer dan de helft van de kiezers vindt dat woningcorporaties minder belasting moeten betalen, zodat zij meer betaalbare huizen kunnen bouwen.

Woonkieskompas

Aedes liet samen met de Woonbond en de Vereniging Eigen Huis door de makers van het Kieskompas een apart Woonkieskompas maken. Dat geeft kiezers aan de hand van 26 stellingen meer inzicht welke partij het beste aansluit bij hun ideeën over wonen. Het Woonkieskompas werd gelanceerd op 1 november en werd sindsdien al 100.000 keer ingevuld.

Bron: Aedes, Vereniging van wooncorporaties.

Lees ook: “Nieuwe definitie van sociale huisvesting is nodig”.

Advertisment ad adsense adlogger