Installatieproces zonnewarmte beschreven

Installatieproces zonnewarmte beschreven

Het ‘Kleintje Zonnewarmte’ is verschenen en bundelt de kennis voor de installatie voor deze energiesystemen. Naast de montage en in bedrijfstelling komen ook de bouwkundige aspecten aan bod die betrekking hebben op het kwalitatief goed monteren van zonnewarmtetoepassingen.

Het Kleintje begint met een uiteenzetting van de soorten zonnewarmtesystemen en toepassingen. Ook is er een uitleg over de verschillen tussen vlakkeplaatcollectoren, vacuĆ¼mbuizen en heatpipes, en wat onafgedekte collectoren doen.

Veiligheid rond zonnewarmte

De vakman vindt veel informatie over de voorbereiding van een installatieklus in het nieuwe Kleintje. Hoe maak je een werkomschrijving en welk gereedschap heb je nodig? Het Kleintje biedt veel informatie over werken op hoogte en verticaal transport. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de randvoorwaarden en het gebruik van valbeveiliging, ladders, steigers, hijskranen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Plaatsbepaling

Ook behandelt het Kleintje de plaatsbepaling op het dak. Hoe weet de installateur welke belasting een dak aan kan en hoe houdt hij of zij rekening met bouwvoorschriften, vergunningseisen en windbelasting?

De wijze waarop de professional de systemen moet plaatsen ten opzichte van obstakels op het dak, zoals ramen, schoorstenen en dakkapellen is ook opgenomen in deze uitgave. Zaken als de schaduwval op een dak en het beoordelen van de plaatsing op verschillende type daken spelen daarin een rol.

Montage en in bedrijf stellen

Daarna beschrijft het Kleintje de daadwerkelijke plaatsing van de thermische collectoren, de bevestiging daarvan op verschillende daken, het aanbrengen van de dakdoorvoer en de aansluitingen naar binnen toe.

Het plaatsen van de zonneboiler in de woning of het gebouw komt ook aan de orde. Daarbij gaat het om de opstellingsruimte, het leidingwerk, de pomp, de regeling, de warmtewisselaar, de afsluiter en nog vele andere onderdelen. Ook bevat deze uitgave een checklist die gebruikt kan worden bij de oplevering van zonnewarmtesystemen.

Het nieuwe ISSO Kleintje Zonnewarmte is hier verkrijgbaar.

Bron en beeld: ISSO.

Installatieproces zonnewarmte beschreven. Lees ook:
Meer over thermische zonne-energie (Wikipedia).
Kleintje Zonnestroom.
Actualisatie Handboek Zonne-energie.

Advertisment ad adsense adlogger