Langeveld Building, duurzaam onderwijsgebouw Erasmus Universiteit

Langeveld Building - duurzaam onderwijsgebouw voor de Erasmus Universiteit

De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een onderwijsgebouw rijker. Het Langeveld Building is een van de meest duurzame onderwijsgebouwen in Nederland volgens BREEAM.

“In het Langeveld Building wordt 85 procent minder energie verbruikt dan met een traditioneel ventilatiesysteem”

Met als thema ‘Building the future’ opende de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) op donderdag 10 november 2022 het nieuwe Langeveld Building, vernoemd naar hoogleraar Emancipatievraagstukken Henny Langeveld (1926-2004).

Dit multifunctionele onderwijsgebouw is een van de meest duurzame onderwijsgebouwen in Nederland volgens BREEAM, ‘s werelds meest toonaangevende duurzaamheidsbeoordelingsmethode.

Innovatief ventilatiesysteem

Zowel de EUR als opdrachtnemer BAM Bouw en Techniek hebben lef getoond en een maximale inspanning geleverd om de duurzaamheidsambities van de universiteit waar te maken.

Het gebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, onderscheidt zich door een innovatief en revolutionair ventilatiesysteem waarbij de wind en zonnewarmte de drijvende krachten zijn.

Kenmerkend is de groene studieomgeving en de houten boomhut in het atrium. Door de natuur naar binnen te halen creëert de universiteit een omgeving die bijdraagt aan het welzijn en de gezondheid van studenten en docenten.

Flexibel gebouw

De duurzaamheidsambities van dit project zijn groot. Zo wekt het gebouw zijn eigen energie op, heeft het een innovatief ventilatiesysteem waarmee 85 procent minder energie wordt verbruikt dan een traditioneel ventilatiesysteem, is het klimaatbestendig en flexibel in te zetten voor alle vormen van toekomstig onderwijs.

In het ontwerp komen tevens de groene en natuurlijke elementen terug en is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecyclede materialen. Dit heeft geresulteerd in een BREEAM- outstanding certificering. Slechts minder dan 1% van de gebouwen in Nederland hebben deze topkwalificatie volgens ’s werelds meest toonaangevende duurzaamheidsbeoordelingsmethode.

Uitdagende marktvraag

Het ventilatiesysteem in Langeveld Building is revolutionair en is het resultaat van de aanbesteding waarin Erasmus Universiteit Rotterdam de markt uitdaagde om innovatieve oplossingen te bedenken in het kader van haar duurzaamheidsdoelstellingen.

De drijvende kracht achter het ventilatiesysteem zijn de natuurkrachten zon en wind die zorgen dat er op natuurlijke wijze veel frisse lucht in het gebouw aanwezig is. Nog niet eerder is dit systeem in een onderwijsgebouw toegepast. EUR koos, na zorgvuldig afweging van de voordelen en de risico’s, bewust voor dit systeem, dat zeer energiezuinig is en zorgt voor een gezond en behaaglijk binnenklimaat in het gebouw.

Bouwteam

Opdrachtnemer BAM Bouw en Techniek realiseerde de nieuwbouw in samenwerking met Paul de Ruiter Architects, Buro Harro landschapsarchitect, Halmos Adviseurs en LBP|SIGHT. BAM Advies en Engineering berekende de constructieve uitwerking. abcnova verzorgde namens de opdrachtgever het project- en contractmanagement.

Foto’s: Eric Fecken.

Advertisment ad adsense adlogger