Langs de N-H snelwegen wordt straks energie opgewekt

Langs de Noord-Hollandse snelwegen wordt straks energie opgewekt

Het Rijk, de provincie en de gemeenten willen graag duurzame energie opwekken langs snelwegen in Noord-Holland. Het gaat om de snelwegen A9, A5, A22 en noordelijke gedeelten van de snelwegen A1 en A2.

“Langs de Noord-Hollandse snelwegen is een oppervlakte van 1.000 voetbalvelden beschikbaar”

In het komende jaar onderzoeken Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland, de 12 omliggende gemeenten (Alkmaar, Heiloo, Castricum, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk, Velsen, Haarlemmermeer, Amsterdam, Amstelveen, Ouder-Amstel, Diemen) en Liander gezamenlijk welke mogelijkheden hiervoor zijn. Dat hebben de publieke partijen afgesproken in de intentieverklaring die zij hebben ondertekend.

Klimaatdoelen

Door het ondertekenen van de intentieverklaring is Noord-Holland weer een stapje dichterbij het bijdragen aan de klimaatdoelen. In 2030 moet zeventig procent van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen komen, zoals wind- en zonne-energie.

De hiervoor benodigde ruimte is daarbij in Noord-Holland, net als in de rest van Nederland, een grote uitdaging. Daarom werken regionale en lokale partijen in Noord-Holland samen aan de Regionale Energiestrategie. Deze beschrijft hoe en waar duurzame elektriciteit met zonne- en windenergie kan worden opgewekt. Het beschikbaar stellen van ruimte langs snelwegen is daar onderdeel van.

Zonnepanelenveld in Flevoland

Vanaf het voorjaar 2022 is er een vooronderzoek gedaan naar hoe geschikt de ruimte langs snelwegen in Noord-Holland is. Hieruit blijkt zo’n 694 hectare potentieel beschikbaar voor het opwekken van energie, dat is een oppervlakte van bijna duizend voetbalvelden. Het gaat dan om zijbermen en aansluitingen, geluidsschermen en naastgelegen open stukken grond.

De volgende stap is dat de kansrijke locaties beter worden onderzocht, waarbij goede communicatie en betrokkenheid met omwonenden een grote rol speelt. De verwachting is dat het onderzoek een jaar in gaat duren en eind 2023 wordt afgerond.

OER-Programma

Het onderzoek gebeurt in het kader van het OER-Programma (Opwek van Energie op Rijksvastgoed). Met dit rijksbrede programma stelt het Rijk haar vastgoed beschikbaar voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Dit gebeurt wanneer gemeenten en provincies hier een verzoek voor doen.

Er worden al een aantal pilotprojecten in Nederland uitgevoerd. Zo kan er ervaring worden opgedaan in hoe je het opwekken van energie langs snelwegen het beste kunnen aanpakken. In Noord-Holland is eerder een pilotproject gestart langs de snelweg A7, bij 4 knooppunten: Wognum, Abbekerk, Medemblik en Middenmeer. Met deze pilot wordt gekeken naar de kosten van energieopwekking, inpassing in het landschap en verkeersveiligheid.

Lees ook: Zonnepanelen in de weg nu ook op rijksweg getest 

Advertisment ad adsense adlogger