Leeuwesteyn krijgt betaalbare woningen met circulair karakter

Leeuwesteyn krijgt betaalbare woningen met circulair karakter

De gemeente Utrecht heeft gebiedsontwikkelaar AM geselecteerd voor kavel 13a Leeuwesteyn, een nieuwe woonbuurt in Leidsche Rijn, aan de westkant van het Amsterdam-Rijnkanaal.

“60 procent van het plan Leeuwesteyn is bestemd voor starters en startende gezinnen”

Het winnende plan ‘De Omloop’ betreft een stadsbouwblok dat bestaat uit 44 koopwoningen, waarvan zestig procent bestemd is voor het betaalbare segment namelijk voor starters en startende gezinnen. De overige koopwoningen zijn vrije sector woningen.

Centraal in het plan staat de gemeenschappelijke binnentuin die bewoners stimuleert tot het verblijven in de buitenlucht, tuinieren en ontmoeten. De naam van het plan De Omloop verwijst verder naar de gesloten waterkringloop en het sterk circulaire karakter van de woningen. De parkeerplaatsen komen onder de woningen.

Wethouder Klaas Verschuure van Ruimtelijke Ontwikkeling en Leidsche Rijn: “Dit plan is een mooi voorbeeld van hoe wij ‘Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen’ in Utrecht in de praktijk willen brengen. Een woonbuurt waar expliciet aandacht is voor circulariteit en de groene leefomgeving van de nieuwe bewoners. Bovendien bestaat zestig procent uit betaalbare koopwoningen, die geschikt kunnen zijn voor starters.”

(Lees verder onder de afbeelding.)

Inrichting

Het plan is vernieuwend vanwege het vergaande circulaire karakter ervan. Door de slimme inrichting van de gemeenschappelijke groene binnentuin past De Omloop zich aan de verschillende weersomstandigheden aan.

Zo heeft het plan een gesloten waterkringloop, die wateroverlast tijdens piekbuien voorkomt. Er is een zogenoemde wadi die bij piekbuien vol kan lopen en het water vasthoudt. De paden in het plan zijn water doorlaatbaar, evenals de verharde oppervlaktes in de privétuinen van toekomstige bewoners.

Kas

Tussen de woningen komt in de buitenlucht een glazen kas van hergebruikt materiaal, die te gebruiken is door toekomstige bewoners voor urban farming, ontmoeten en het opslaan van bijvoorbeeld tuingereedschap.

De groene binnentuin, ontworpen door Deltavormgroep, is tenslotte biodivers met insectenvriendelijke beplanting, plantensoorten van de Utrechtse soortenlijst en een bijenwand.

Daarnaast is er aandacht voor ecologisch beheer van de tuin. Om het leefklimaat van de binnentuin zo goed mogelijk te maken, is er gekozen om de binnengevels van alle woningen in hout uit te voeren.

Houtbouw

Ook zijn de tien modulaire houtbouwwoningen vernieuwend, die AM samen met Koopmans Bouw en haar Utrechtse partner Sustainer Homes gaat realiseren. Deze woningen zijn koploper in circulair bouwen. Deze circulariteit wordt gerealiseerd door gebruik te maken van natuurlijke bronnen (bomen), waarbij verder geen vervuilende materialen worden gebruikt.

De seriematige ontwikkelde houtbouwwoningen presteren uitmuntend op het gebied van de Building Circularity Index (BCI© van 83 procent). Dit is een wetenschappelijke index die de mate van circulariteit uitdrukt en onder meer de mate waarin het gebouw demontabel is en de herbruikbaarheid van de toegepaste materialen.

Leeuwesteyn krijgt betaalbare woningen met circulair karakter.

Advertisment ad adsense adlogger