Consortium voor nieuwe rechtbank in Amsterdam

Consortium voor nieuwe rechtbank in Amsterdam

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft plannen voor een nieuwe rechtbank in Amsterdam. Inmiddels is het consortium New Amsterdam Court House geselecteerd voor de nieuwbouw aan de Parnassusweg. De definitieve gunning voor het project volgt nog.

Het huidige rechtbankcomplex aan de Parnassusweg is functioneel en technisch sterk verouderd, aldus het Rijksvastgoedbedrijf. Zo zijn de klimatologische omstandigheden erg slecht.

Gezagwekkend

De nieuwe huisvesting voor de rechtbank moet ‘zichtbaar, herkenbaar en gezagwekkend’ worden. “Een huisvesting die door een grote gebruikswaarde en belevingswaarde helpt bij het optimaal en professioneel functioneren van de rechtspraak, bij het bevestigen van de rechtsorde voor het publiek en bij het verstevigen van de positie van het gerechtsgebouw als het hart van de juridische wereld”, zo valt te lezen op de website van het Rijksvastgoedbedrijf. Tijdens de nieuwbouw en de sloop van de oude rechtbank gaat de rechtspraak door in een tijdelijke huisvesting aan de Parnassusweg. De nieuwe rechtbank opent naar verwachting in 2020 zijn deuren.

Publiek-private samenwerking

Het geselecteerde consortium voor de nieuwe rechtbank in Amsterdam is geïnitieerd door Macquarie Capital, ABT, DVP, KAAN Architecten, BiUM, Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen. Het samenwerkingsverband is uitgebreid met Heijmans en Facilicom. De rechtbank wordt ontworpen, gerealiseerd en beheerd in een publiek-private samenwerking (pps) met een DBFMO-contract. Dit betekent dat het consortium verantwoordelijk is voor het ontwerp, bouw, financiering en onderhoud van het nieuwe gebouw en ook de facilitaire dienstverlening. Het contract heeft na de ingebruikname van het gebouw een looptijd van 30 jaar met een netto contante waarde van ruim 235 miljoen euro.

Advertisment ad adsense adlogger