Max & Moore werkgebouwen in Buiksloterham

Met een rijkheid aan groen, geïntegreerde pv-panelen in de gevel, maximale flexibiliteit en hoge mate van circulariteit, zet Max & Moore de toon voor de transformatie van Buiksloterham tot nieuw stedelijk gebied.

De telescoopdeuren in de plint zorgen ervoor dat de gemeenschappelijke plint direct verbonden is met buiten

Max & Moore bestaat uit twee bouwvolumes die qua architectuur aansluiten op de typologie en het DNA van Buiksloterham: stoer, kloek en robuust. Max & Moore zijn familie van elkaar, maar hebben hun eigen karakter.

Max staat sterk op een dubbelhoge plint en is uitgevoerd in uitgesproken horizontale banden van zwart staal en PV. Moore is zacht in compositie en bevat een balans tussen ruw en verfijnd beton in witte, lichte kleuren. De familiare eigenschappen worden gedeeld in het materiaalgebruik van integrale PV panelen, die blenden met het staal en beton.

Gezond werken

Met Max & Moore is een gezonde en natuurinclusieve werkomgeving gecreëerd, waarbij duurzaamheid een hoge prioriteit heeft. Natuur is dan ook integraal onderdeel van het ontwerp gemaakt en samen met Moss is een ijzersterk groenontwerp ontwikkeld.

Dakterrassen, dubbelhoge patio’s, verticaal groene gevels en pergola’s wisselen elkaar af. De natuur is een verbindende factor tussen de verschillende verdiepingen en beide gebouwen. Het groen draagt bij aan de biodiversiteit en aanwezige stadsecologie, en is tegelijkertijd de drager van het gezonde werken.

De buitenruimtes voorzien alle werkverdiepingen van frisse lucht en de mogelijkheid om je even in het groen te begeven. Op diverse plekken in de gevel en op de terrassen zijn insectenhotels en nestkasten voor vogels en vleermuizen geïntegreerd in het ontwerp. Zo draagt Max & Moore actief bij aan de biodiversiteit van de nieuwe stadswijk.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Integratie modernste technieken

Passend bij een nieuwe samenleving die steeds bewuster wil gaan leven, zijn duurzaamheid en toekomstbestendigheid bij Max & Moore belangrijke pijlers. Het volledige plan is energieneutraal (EPC = 0) ontworpen en heeft een BREEAM Excellent duurzaamheidscertificaat.

Er zijn innovatieve pv-panelen ontworpen die integraal in de architectuur zijn verwerkt. Het gevelontwerp draagt met een zorgvuldig gekozen open-dicht-verhouding bij aan het beperken van installaties en het benodigde koelvermogen.

Tevens heeft het complex een WKO installatie, waardoor het gebouw gekoeld of verwarmd wordt met behulp van uit de bodem onttrokken warmte of koude. Door de combinatie van maatregelen wordt het gebruik van fossiele brandstoffen voor energieopwekking teruggedrongen.

De gebouwen zijn ontworpen conform het Open Building principe met een vrij indeelbare plattegrond, waarbij werkvloeren zowel horizontaal als verticaal te koppelen zijn en elk gebouw geschikt is voor single- en multitennant. De opzienbarende telescoopdeuren in de plint zorgen ervoor dat de gemeenschappelijke plint direct verbonden is met buiten. De buitenruimte (shared space) faciliteert ontmoeting en verblijf en is voorbereid voor het wonen, dat in de toekomst wordt toegevoegd.

Max & Moore is een ontwikkeling van Being en COD. Mei architects and planners is verantwoordelijk voor het ontwerp. DELVA Landscape Architecture/ Urbanism en MOSS zijn betrokken voor het groenontwerp en de uitvoering ervan. Het project werd gerealiseerd door Pleijsier Bouw en Linthorst Techniek.

Fotoverantwoording
Openingsfoto en foto 1 door Ossip van Duivebode. Foto onderin door Aiste Rakauskaite.

Advertisment ad adsense adlogger