Modulaire woning met skelet van bamboe

Strito Studio Modulaire woning met skelet van bamboe

Er is een nieuw woningconcept gelanceerd onder de naam Strito Studio. Hier worden modulaire woningen gemaakt van regeneratieve, natuurlijke bouwmaterialen. De eerste module is gemaakt met bamboebalken als skelet.

“4 modules met bamboe skelet vormen samen een woning”

Volgens Moso International is het de eerste keer in Nederland dat bamboe constructief wordt gebruikt in een dergelijk bouwwerk. Willem Fokke, oprichter van Strito, ziet veel potentie in bamboe als bouwmateriaal. “Bamboe heeft een veel hogere regeneratieve waarde dan hout. Daardoor kunnen we meer en sneller produceren”.

Men is om die reden voornemens verder te gaan met de ontwikkeling van een constructieve bouwmethode met bamboe. Patrick Teuffel – professor aan de TU Eindhoven – maakte met zijn bedrijf Circular Structural Design de berekeningen voor de constructie. Het bouwwerk is berekend voor de een na hoogste windbelasting volgens het bouwbesluit.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Modulair

Het bijzondere aan dit woningconcept is de modulariteit. Ze passen op 1 manier in elkaar. Het idee, bedacht door architectenbureau Rotative Studio, is dat vier functioneel zelfstandige modules zo samen een woning vormen. Hierdoor kan de woning groeien of krimpen naar gelang de samenstelling van het huishouden. Voor twee volwassenen kunnen twee modules volstaan.

Vindt er gezinsuitbreiding plaats dan kan een derde module als slaapkamer worden toegevoegd. Huurders hoeven op die manier nooit te veel te betalen voor hun woonruimte.

Natuurlijk

Naast bamboe is ook gebruik gemaakt van andere natuurlijke materialen. Traditionele materialen en bouwmethoden zijn namelijk zeer vervuilend. Een deel van de oplossing ligt in het bouwen met natuurlijke bouwmaterialen die weer aangroeien.

Denk aan hennep voor isolatie, of Nederlandse populieren voor de gevelbekleding. Op deze manier wordt er veel CO2 opgeslagen en wordt er een gezonde leefomgeving gecreëerd.

De studio op de foto is voor 85 procent van het gewicht biobased en slaat volgens voorlopige berekeningen netto 1.083 kg CO2 op. Dat staat gelijk aan bijna 11.000 kilometer rijden met de auto.

Meer informatie Strito

Foto door Rogier Fokke fotografie, tekening van Rotative Studio.

Modulaire woning met skelet van bamboe

Advertisment ad adsense adlogger