Woontoren en kantoortoren naast Den Haag Centraal

Twee torens naast Den Haag Centraal

Naast station Den Haag Centraal en de Hoftoren wordt een gebouw met twee torens gebouwd, waarin extra woningen en kantoorruimte wordt gerealiseerd. De eigenaren van deze ‘Bellevue-locatie’ maken een plan voor een integrale herontwikkeling.

“Het plan is om een gebouw te plaatsen van 180 meter hoogte”

Kantoor- en woontoren

Het gaat om ongeveer 1.200 appartementen, waarvan dertig procent is bestemd voor sociale huur. Ook is er ruimte voor 28.000 m2 kantoor. Onder in de torens komen diverse voorzieningen.

Het is onder meer de bedoeling om op de begane grond van de torens in een fitness, een kinderopvang, een fietsenmaker en ontmoetingsplekken voor bewoners, gebruikers en omwonenden te voorzien. De participatie met de buurt is inmiddels gestart.

Medewerking Den Haag

Den Haag gaat de komende jaren groeien. Daardoor zijn er steeds meer woningen en kantoren nodig, maar de ruimte is beperkt. De bouwplannen op de Bellevue-locatie sluiten hier goed op aan, daarom wil de gemeente onder voorwaarden aan de bouw van de torens meewerken.

Het past ook binnen de gemeenteplannen voor het CID (Central Innovation District), waarbij de groei van de stad zich voor een deel concentreert rondom de stations.

Bellevue-locatie

De Bellevue-locatie ligt aan de Bezuidenhoutseweg, tussen de Rijnstraat en de Oranjebuitensingel. Het plan is dat het gebouw met de twee torens een semipubliek atrium krijgt dat straks station Den Haag Centraal met de binnenstad verbindt. De gemeente Den Haag bepaalt onder welke voorwaarden mag worden gebouwd.

Die voorwaarden komen te staan in een Planuitwerkingskader (PUK) waarover naar verwachting eind 2020 wordt beslist. Zodra het PUK is vastgesteld mogen de eigenaren van de Bellevue-locatie de plannen vervolgens in detail uitwerken.

Belegger en ontwikkelaar Patrizia heeft in samenspraak met de andere eigenaren Staedion en Downtown Developers het initiatief genomen voor de integrale herontwikkeling. Woningcorporatie Staedion ziet het als een kans om duurzame, sociale huurwoningen te kunnen realiseren op deze waardevolle locatie.

(Lees verder onder de afbeelding.)

180 meter hoog

Het plan is om een gebouw met te plaatsen van 180 meter hoogte. Het gebouw bestaat uit twee torens (kantoor- en woontoren) van gelijke hoogte maar met ieder een andere vorm. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de positie vanuit de belangrijke zichtlijnen in de stad, de schaduwval op de omgeving en de windsituatie.

Op de begane grond komt een openbaar toegankelijke groene binnentuin die aansluit op de tuin van de Hoftoren. De monumentale gevel van het pand aan de Bezuidenhoutseweg 3 wordt in de nieuwbouw opgenomen.

Behalve kantoorruimte voor zowel grote als kleine ondernemingen wordt ook ruimte gegeven aan bijvoorbeeld co-working spaces voor ZZP’ers/freelancers.

Parkeren wordt ondergronds opgelost in een mobiliteitshub voor bewoners, kantoorgebruikers en bezoekers, die daar ook terecht kunnen voor andere vormen van mobiliteit. Zo komen er ook 2.500 fietsparkeerplaatsen.

Woontoren en kantoortoren naast Den Haag Centraal.

Advertisment ad adsense adlogger