Beleggers willen investeren in middeldure huurwoningen

Beleggers willen investeren in middeldure huurwonigen

Nu de woningmarkt aantrekt verkopen veel gemeenten grond voor koopwoningen. Hierdoor dreigt een tekort te ontstaan aan huurwoningen in het middensegment. Dat terwijl beleggers willen investeren in middeldure huurwonigen.

Dit meldde het Financieele Dagblad gisteren, op basis van gesprekken met vastgoedbeleggers en adviseurs. Er is veel vraag naar huurwoningen tussen € 700 en € 1000 per maand. Beleggers hebben miljarden klaar liggen om te investeren, maar voelen zich door gemeenten geblokkeerd.

Arbeidsmobiliteit

Vorige week constateerde de Amsterdam School of Real Estate in een rapport een groot tekort aan huurwoningen in het middensegment. Volgens het onderzoek waren er in 2012 1,6 miljoen huishoudens met een middeninkomen en 439.000 huurwoningen in dit segment. Daarbij komt dat woningkopers door de hypotheekrenteaftrek meer kunnen betalen dan huurbeleggers. Een gebrek aan huurwoningen kan het functioneren van arbeidsmobiliteit hinderen. Vijf op de zes koophuizen zijn onbetaalbaar voor mensen met een laag middeninkomen. Daarnaast lijkt flexibiliteit, niet alleen op de arbeidsmarkt, maar ook wat wonen betreft, een steeds groter goed te worden.

Koopmarkt voordelig

Het FD meldt dat beleggers van binnen en buiten Nederland miljarden willen investeren in huurwoningen. Beleggers en adviseurs zijn het er over eens dat er te weinig grond voor huurwoningen op de markt komt. Beschikbare geldstromen verdwijnen daarom voor een groot deel naar het buitenland. Verkoop van gemeentelijke grond voor de koopmarkt levert momenteel de hoogste prijs op, waardoor veel gemeenten daarvoor lijken te kiezen.

Verscherping sociale huur

Beleid van minister Blok (wonen) is erop gericht om meer mensen gebruik te laten maken van middeldure huurwoningen. De scheidslijn tussen sociale en vrijehuursector wordt verscherpt, waardoor volgens berekeningen de komende vijf jaar extra vraag komt naar zo’n 40.000 nieuwe vrijehuurwoningen. Volgens de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten neemt contact tussen gemeentebesturen en beleggers inmiddels toe.

Zie ook: Huurder heeft stem in bouwproces.

Advertisment ad adsense adlogger