Bouw eerst het dak van een stadion

Bouw eerst het dak van een stadion

Demontabel dak levert kostenbesparing en flexibel gebruik op

Een nieuw concept voor de bouw van voetbalstadions. Het blijk voordelig te zijn om te beginnen met de bouw van het dak. Architect Cepezed en ingenieursbureau IMd ontwikkelden een concept dat 25% zou besparen ten opzichte van reguliere stadionbouw. ‘Bouw eerst het dak van een stadion’ is hun boodschap.

Het stadion zelf en het dak daarboven zijn in het ontwerp constructief ontkoppeld. Het dak wordt gebouwd op een draagconstructie, waarna het stadion eronder geplaatst kan worden.

Alternatief voor nieuwe Kuip?

“De constructieve knip tussen dak en stadion leidt tot kostenbesparingen van zo’n 25 procent ten opzichte van de traditionele manier van bouwen. Wanneer de tribune geen dak hoeft te dragen, is deze immers ook weer een stuk eenvoudiger te construeren.” Zo omschrijft Cepezed het idee zelf. De ontwikkelaars zien het concept als reëel alternatief voor traditionele stadionplannen voor bijvoorbeeld de Rotterdamse Kuip, die vaak tegen kostenbezwaren aanlopen.

Flexibel dak

Het plan wordt momenteel doorontwikkeld in samenwerking met de TU Delft. De dakconstructie van het ontwerp bestaat uit staal, waarbij een grid van buizen het eigenlijke dak vormen. Een randbalkconstructie zorgt voor de stevigheid. De bedekking van het dek wordt gevormd door licht kunststof. De ontwerpers zetten in op een flexibel dak. Door bijvoorbeeld “toepassing van demontabele tribunesystemen die in uiterlijk, veiligheid en comfort niets onderdoen voor vaste tribunes, maar wel veel meer gebruikspotentie bieden.” Daarnaast zetten de ontwerpers in op de mogelijkheid om bestaande bebouwing te overdekken.

Advertisment ad adsense adlogger