Rijksmonumenten wisselen restenergie uit

Rijksmonumenten wisselen restenergie uit

Hermitage en Hortus Botanicus vormen circulair wko-systeem

Museum De Hermitage in Amsterdam gaat restwarmte leveren aan de historische palmentuin Hortus Botanicus. De Hortus zal op diens beurt gekoeld water terugbrengen voor de koeling van de kunst in de Hermitage. Hiervoor zal een 425 meter lang buizensysteem worden aangebracht. Rijksmonumenten wisselen restenergie uit.

De Hermitage kampte al langer met een warmteoverschot en koelingsvraag. De Hortus Botanicus, ruim vierhonderd meter verderop, stond op het punt om oude gasketels te vervangen, wat nu dus niet meer nodig is. Vorige week werd het project officieel gestart door minister Bussemaker. Het project is door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen gelanceerd als symbool voor de nieuwe Beleidsnota Duurzaamheid Rijksmonumenten.

Monumenten extra gecompliceerd

Het ministerie maakte vorige week namelijk ook bekend dat er de komende twee jaar 10 miljoen euro beschikbaar komt voor energiebesparende maatregelen aan rijksmonumenten. De combinatie Hermitage en Hortus Botanicus is één van de projecten die door het rijk worden gesubsidieerd. 18 rijksmonumenten krijgen een bijdrage voor energiebesparende maatregelen. Zo wil minister Bussemaker onderzoeken welke energiebesparende maatregelen goed werken voor monumenten. Duurzame aanpassingen aan rijksmonumenten zijn vaak extra gecompliceerd, omdat de cultuurhistorische waarde van een pand intact moet blijven.

‘Tussen Kunst en Kas’

Het plan van de Hermitage en de Hortus Botanicus ‘Tussen Kunst en Kas, Energie delen aan de Amstel’ levert een goede aftrap. Een creatief staaltje circulaire economie. Alliander is verantwoordelijk voor het ontwerp en realisatie van de wko-koppeling. Zij noemt het aan te leggen buizenstelsel van 425 meter ‘een relatief grote afstand die moet worden overbrugd’. “Daarnaast is de regeltechniek voor de bijzondere klimaatspecificaties van zowel de Hortus-flora als de Hermitage-kunst zeer complex. Naar verwachting wordt de gemeenschappelijke, duurzame energiebron in het derde kwartaal van 2016 in gebruik genomen.”

Advertisment ad adsense adlogger