Bouwend Nederland: Stikstof en PFAS maatregelen kosten te veel tijd

Bouwend Nederland: Stikstof en PFAS-maatregelen kosten te veel tijd

Bouwend Nederland ziet dat het kabinet nu de eerste stappen zet in het stikstofdossier. De vraag die boven de markt blijft hangen is de tijdskwestie. Infrastructuur krijgt zeer beperkt de ruimte, de utiliteitsbouw wordt (nog) niet genoemd. Bouwend Nederland: “Stikstof en PFAS maatregelen kosten te veel tijd”.

De vraag rond stikstof en PFAS maatregelen blijft: Hoe snel kunnen bouw en infra verder?

Geen tijd verliezen rond oplossing stikstof en PFAS maatregelen

De problemen ontstaan door de stikstof en PFAS maatregelen zijn zeer urgent en er is geen tijd te verliezen. Het pakket maatregelen dat het kabinet nu voorstelt moet immers eerst nog door beide Kamers van het parlement worden aangenomen. Dit lijkt dus geen oplossing voor de echt korte termijn. De beste oplossing blijft wat Bouwend Nederland betreft een zo spoedig mogelijk vastgestelde drempelwaarde.

Utiliteitsbouw en infra?

Er lijkt nu ruimte geschapen te worden voor de woningbouw, maar infrastructuur lijkt maar zeer beperkt de ruimte te krijgen. De utiliteitsbouw wordt in de gehele brief niet genoemd. Dit is nog steeds een grote zorg en daar moet het kabinet direct mee aan de slag. Miljarden omzet en duizenden banen staan immers op het spel. Dat verandert onvoldoende als gevolg van deze Stikstof en PFAS maatregelen.

Grondverzet stilgevallen

In het PFAS-dossier zijn de intenties goed maar ook per 1 december zal er geen oplossing zijn voor de problemen. Wat Bouwend Nederland betreft komt er met de hoogste spoed ook een werkbare norm voor onder grondwaterpeil toepassingen. Daarin is nu niet voorzien. Het grondverzet is acuut stilgevallen en de nood bij de grondverzetbedrijven is zeer hoog. Daarnaast heeft het er alle schijn van dat ook in dit dossier tijd de belangrijkste spelbreker is. Tijd die er niet is.

Tekst en bron: Niels Wensing, Bouwend Nederland

Advertisment ad adsense adlogger