Fonds Betaalbare Koopwoningen geeft starters meer kansen

Fonds Betaalbare Koopwoningen geeft starters meer kansen

Vanaf eind 2024 krijgen starters met een middeninkomen betere mogelijkheden om met het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen een nieuwbouwwoning te kopen. Het fonds krijgt een vermogen van 70 miljoen. Ontwikkelaars kunnen bij het fonds een aanvraag voor kopersondersteuning indienen, waarmee woningen voor een lagere prijs dan de marktwaarde aan de starter kunnen worden verkocht.

“Het verleende voordeel vloeit naar het fonds terug wanneer starters hun woning weer verkopen”

Het doel van het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen is om starters met een middeninkomen te helpen bij het kopen van een nieuwbouwwoning. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) wordt, samen met Stichting OpMaat, de uitvoerder van het fonds. De middelen uit de regeling worden verspreid over de tijd in delen beschikbaar gesteld. Op deze manier krijgen ontwikkelaars meer tijd om zich in te schrijven. Naar verwachting opent het eerste tranche-deel in december 2024.

Revolverend

Bij de regeling wordt gebruik gemaakt van de reeds bestaande Koopsstart-regeling. Het verleende geld vloeit in de regeling terug wanneer starters hun woning weer verkopen (revolverend). Zo blijft het budget bestemd voor toekomstige starters. Het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen is ontstaan uit het coalitieakkoord 2021 en nog net door het vorige kabinet ingericht en in gang gezet.

Uitgangspunten fonds

Na overleg met onder meer gemeenten en ontwikkelaars zijn de eerdere uitgangspunten voor de regeling bijgesteld. Deze zijn nu als volgt:

• De maximale kopersondersteuning op de koopprijs van een nieuwbouwwoning is 70.000 euro.

• De maximale koopprijs van een koopwoning is aangepast aan het prijspeil en de betaalbaarheidsgrens van 2024 naar 390.000 euro. Dit betekent dat starters in aanmerking komen wanneer zij een huis kopen met een getaxeerde woningwaarde van maximaal 390.000 euro. Dit uitgangspunt sluit aan bij de maximale inkomensgrens. Ook voorkomt het verschuiving van het middeldure naar het betaalbare segment.

• Voor ontwikkelaars geldt een co- financiering van 25 procent van de kopersondersteuning. De bijdragen van ontwikkelaars vloeien weer terug naar het fonds. Lees hierboven over die revolverende werking.

Hoe verder?

Voor het beheer van het Fonds is een consultatie uitgevoerd. Hier kwamen drie potentieel geschikte partijen uit naar voren. Na beoordeling is, op basis van prijs en kwaliteit, SVn in samenwerking met stichting OpMaat geselecteerd voor de uitvoering en het beheer van het fonds. Zij gaan het fonds verder inrichten. Ook vindt er onder andere inhoudelijke afstemming plaats met onder meer het ministerie, ontwikkelaars en gemeenten.

De website van de regeling met daarop de inhoudelijke info gaat half oktober live. Aan het eind van dit jaar kunnen de eerste aanvragen in behandeling worden genomen.

Bron: Rijksoverheid.

Advertisment ad adsense adlogger