Bouw kan economie impuls geven

Impuls

De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 0,5 procent. De negatieve spiraal is dus nog steeds niet doorbroken. Om ons land uit de crisis te halen, is een economische impuls nodig.

De geschiedenis leert ons, dat het herstel van de economie begint bij de export. Vervolgens zijn de investeringen aan de beurt en als laatste doen de consumenten een duit in het zakje. In de huidige conjunctuurfase is de hoop nog vooral gevestigd op de export. Maar het wordt tijd, dat de investeringen aan het herstel gaan bijdragen. Hier kan de bouw een belangrijke rol spelen. De bouwsector remt de economische groei momenteel immers met 0,5 procentpunt. Wil ons land dus snel en sterk uit de crisis komen, dan moeten we meer investeren in bouw en infra. De bouw kan de economie weer snel op sleeptouw nemen, daar waar de sector nu nog als sleepanker fungeert, zo bericht Wim Schreurs, beleidsmedewerker van Bouwend Nederland.

Een belangrijke rol is hier dan weggelegd voor de woningbouw. De cijfers over het eerste kwartaal 2013 waren nog niet best. Er werden maar 3.500 nieuwbouwwoningen verkocht en in de bestaande woningvoorraad wisselden zo’n 23.750 woningen van eigenaar. Cijfers over het aantal gerealiseerde nieuwbouwwoningen ontbreken nog.

Toch zijn er signalen dat de bodem op de koopwoningenmarkt in zicht is. De betaalbaarheid van koopwoningen ten opzichte van huurwoningen neemt toe en de verkooptijden van te koop staande woningen stabiliseren. Daaruit blijkt dat het evenwicht tussen vraag en aanbod langzaam herstellende is. Verder hebben zowel het Centraal Planbureau (CPB) als de Nederlandsche Bank (DNB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de afgelopen tijd positieve uitspraken gedaan over de woningmarkt. Vanuit de markt is ook positief gereageerd op de voorstellen van de commissie Dijkhuizen om pensioenfondsen banken te laten helpen bij de financiering van hypotheken. Hierdoor kan de hypotheekrente omlaag, waardoor consumenten goedkoper kunnen lenen. Al met al signalen die zullen bijdragen aan herstel van consumenten-vertrouwen. Nu maar hopen dat de consument de signalen ook daadwerkelijk oppikt. De bouw is er in ieder geval klaar voor. De bouw maakt het!

Klik hier voor meer informatie

Lees verder in editie 3-2013

Advertisment ad adsense adlogger