210 miljoen extra ISDE subsidie voor o.a. isolatie en warmtepompen

210 miljoen extra ISDE subsidie voor o.a. isolatie en warmtepompen

De subsidieregeling voor isolatiemaatregelen, warmtepompen, zonneboilers en aansluitingen op een warmtenet, de ISDE, is in verband met het grote aantal aanvragen met 210 miljoen euro verhoogd. De ophoging van de subsidie is al beschikbaar voor aanvragen.

“Met de extra 210 miljoen extra is er dit jaar in totaal 560 miljoen voor isolatie, warmtepompen en dergelijke beschikbaar”

ISDE

De ISDE subsidie wordt jaarlijks beschikbaar gesteld en loopt door tot 2030. Zowel huiseigenaren, VvE’s als bedrijven kunnen in aanmerking komen voor de regeling. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp of isolatiemaatregel. En de energieprestatie daarvan.

De indicatieve bedragen staan op de apparatenlijsten van de RVO. Voor de aansluiting op een warmtenet geldt bijvoorbeeld een vast bedrag van 3.325 euro en voor een elektrische kookplaat 400 euro.

Meer subsidie aanvragen dan verwacht

Vooral het aantal aanvragen voor subsidie voor warmtepompen is groter dan verwacht. Dit jaar zijn tot op heden bijna 180.000 aanvragen gedaan. Vorig jaar bedroeg het totaal aantal aanvragen over het hele jaar 100.000.

Bij particulieren zijn isolerende maatregelen en (hybride) warmtepompen populair.
Na de verhoging van het budget is er tot en met eind dit jaar nog 226 miljoen euro beschikbaar voor huishoudens en zakelijke gebruikers.

Daarnaast is er binnen de ISDE specifiek voor zakelijke gebruikers in 2023 30 miljoen beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Komende jaren en aanvragen subsidie

Met Prinsjesdag heeft het kabinet aangekondigd ook het budget van de ISDE voor de komende jaren te willen verhogen met in totaal 1,38 miljard euro. Aanvragen kan via de website van RVO.

Nationaal Isolatieprogramma

De verhoging van het ISDE-budget draagt bij aan de ambities van het kabinet om woningen sneller, slimmer en socialer te isoleren zoals vastgelegd in het Nationaal Isolatieprogramma.

210 miljoen extra subsidie voor o.a. isolatie en warmtepompen. Lees ook:
Duurzaam huis voor iedereen.
TNO roept op om juist nu vol in te zetten op verduurzamen.

Advertisment ad adsense adlogger