Uiterwaardenpark Meijnerswijck van 300 hectare in Arnhem

Uiterwaardenpark Meinerswijk van 300 hectare in Arnhem

Ontwikkelaar KondorWessels Projecten heeft 126 hectare natuurgrond overgedragen aan de gemeente Arnhem. Daarmee ontstaat er in het hart van de stad Arnhem een 300 hectare groot groen uiterwaardenpark Meijnerswijck.

“Op minder dan 1 procent van het gebied komen zo’n 400 verschillende type huur- en koopwoningen”

Natuurgebied van 600 voetbalvelden

Stadsblokken Meijnerswijck wordt een uiterwaardenpark met ruimte voor natuur, wonen, ondernemen en recreëren. Om het waterpeil bij hoogwatersituaties met 10 centimeter te laten dalen, wordt er een nevengeul in de Rijn aangelegd. Het gebied wordt autoluw en er komt een passantenhaven. Het aaneengesloten natuurgebied ter grootte van 600 voetbalvelden loopt langs de Rijn, van de Andrej Sacharovbrug tot net voorbij de Spoorbrug bij Schuytgraaf.

Deel grond uiterwaardenpark overgedragen

Roy Hasselerharm, directeur van KondorWessels Projecten: “Met deze handeling dragen we de gronden officieel over aan de gemeente Arnhem, die het gebied ook in beheer neemt. Een groengebied in het hart van de stad, wat ook als zodanig kan gaan fungeren. Hierdoor ontstaat het grootste openbaar toegankelijke uiterwaardenpark van Europa, dat twee stadsdelen aan elkaar verbindt en waar de natuur vrij spel krijgt. We zijn trots op deze ontwikkeling”.

Ruimte voor de rivier

Wethouder Nermina Kundić: “Dit is een volgende stap in deze mooie ontwikkeling. Meijnerswijck is een prachtig gebied. Een schitterende groene oase waar Arnhemmers straks kunnen recreëren en van kunnen genieten. Maar ook ruimte voor stilte en natuur. Bovendien draagt het ook bij aan ruimte voor de rivier. Een vervallen stuk industriegebied maakt plaats voor natuurinclusieve bebouwing. Op minder dan 1 procent van het totale gebied, deels op Meijnerswijck en deels op Stadsblokken komen zo’n 400 verschillende type woningen, waaronder ook sociale huur en koop”, aldus wethouder Nermina Kundić van Arnhem.

Flora en fauna in uiterwaardenpark Meinerswijk

In het gebied leven bijna 200 vogelsoorten, meer dan 10 zoogdiersoorten en ruim 450 plantensoorten. Er grazen Konikpaarden en Gallowayrunderen. Het meest zuidelijke deel van Meijnerswijck wordt een stiltegebied, waar de natuur de boventoon heeft en waar het hoger gelegen fietspad aan de rand een prachtig uitzicht geeft over het gebied. In het overige deel van de uiterwaarden zijn fiets- en wandelpaden door de uiterwaard zelf.

Lees verder onder de afbeelding.

Uiterwaardenpark Meijnerswijck (Meinerswijk) van 300 hectare in Arnhem. Lees ook:
Arnhems Stadsakkoord moet woningbouw stimuleren.
Spoorzone Arnhem-Oost wordt woon- en werklocatie.
Woondeal Arnhem-Nijmegen voorziet bouw 20.000 woningen.

Advertisment ad adsense adlogger