Koopwoning prijzen licht gestegen

In juli 2023 waren de prijzen van een bestaande koopwoning gemiddeld 5,5 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar, maar ten opzichte van juni 2023 stegen de prijzen met 0,5 procent. De jaar-op-jaardaling is gelijk aan die van vorige maand, bericht het CBS.

“In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn in totaal 99.862 woningen verkocht, ruim 7 procent minder dan in dezelfde periode van 2022”

Prijzen koopwoning stijgen met 0,5 procent

Ten opzichte van juni is de prijsindex bestaande koopwoningen in juli met 0,5 procent gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend tot augustus 2022. Toen sloeg de trend om, maar de afgelopen twee maanden zijn de prijzen weer gestegen. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in juli ruim 88 procent hoger.

Lees verder onder de afbeelding.
Koopwoning prijzen licht gestegen

Minder transacties bestaande koopwoning in juli

Het Kadaster maakte bekend dat het in juli 14.925 koopwoningtransacties registreerde. Dat is ruim 9 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn in totaal 99.862 woningen verkocht, ruim 7 procent minder dan in dezelfde periode van 2022.

Lees verder onder de afbeelding.
Koopwoning prijzen licht gestegen

Rente

De hypotheekrente in ons land sterk is vanaf begin 2022 gestegen. In de periode tot nu verhoogde de hypotheekrente voor een koopwoning van om en nabij de 1,5 procent tot wel 5 procent of meer. De stijging van de hypotheekrente is relatief gezien groter dan de daling van de koopprijzen. Dat komt door het feit dat de maximale hoogte van een hypotheek (de maximale leencapaciteit) naast de stand van de rente ook afhankelijk is van het huishoudinkomen en van de verschillende andere hypotheekeisen en -criteria.

Bron: De prijsontwikkelingen in dit bericht zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Koopwoning prijzen licht gestegen. Lees ook:
Stabilisatie op koopwoningmarkt Q2 2023?
Druk op koopwoningmarkt neemt verder af, maar zeker geen vrije val.

Advertisment ad adsense adlogger