156 sociale huurwoningen Indische buurt Beverwijk worden verduurzaamd

156 sociale huurwoningen Indische buurt Beverwijk worden verduurzaamd

Binnen het samenwerkingsverband Noord-Hollandse Duurzaamheidscoalitie (NHDC) verduurzamen woningcorporatie Pré Wonen en BAM Wonen 156 sociale huurwoningen in de Indische Buurt in Beverwijk. Het project betreft zes portiekflats uit de jaren vijftig. Bijzonder aan het project is de buitengevelisolatie waarbij authentieke metselwerkverbanden met steenstrips opnieuw aangebracht worden.

“In september start het samenwerkingsverband NHDC met de werkzaamheden aan de 156 sociale huurwoningen, de oplevering staat gepland voor december 2024”

Van energielabel F naar A+

De bewoners van de sociale huurwoningen stemden in met het verduurzamingsplan dat het gasverbruik reduceert met 93.600 m3 gas per jaar en de CO2-uitstoot vermindert met ruim 166.600 kilogram per jaar. De woningen gaan van een gemiddeld energielabel F naar het zeer zuinige energielabel A+. Als symbolische start van de bouw plakten de bewoners de eerste steenstrips op de gevelisolatie.

Wooncomfort en lagere woonlasten

Sabrina Franken, bestuurder van Pré Wonen: “Door een uitgebreide verduurzamingsaanpak, vergroten we het wooncomfort voor onze huurders en zorgen we voor lagere woonlasten. Voor onze huurders is dat natuurlijk superfijn.”

“Wat de samenwerking met Pré Wonen en haar huurders zo plezierig maakt, is het respect voor elkaars belangen met het doel de bewoners een meer comfortabele en duurzame woning te geven. Door de NHDC-aanpak van intensief samenwerken, standaardiseren en versnellen, kunnen we nu starten met de uitvoering om deze woningen heel energiezuinig en toekomstbestendig te verduurzamen. Ons uitvoeringsteam is er klaar voor en kijkt uit naar een goede samenwerking met de bewoners’, aldus Véronique Leenhouwers, commercieel directeur Noordwest bij BAM Wonen”

NHDC Noord-Hollandse Duurzaamheidscoalitie

In NHDC werken acht woningcorporaties samen om hun bestaande woningvoorraad sneller, innovatiever en tegen lagere kosten te isoleren. In juni 2021 tekenden betrokken partijen de raamovereenkomsten. BAM Wonen verduurzaamt in vijf jaar circa 1.000 portieketagewoningen en bereidt ze voor op aardgasvrij verwarmen.

Na twee verduurzamingsprojecten voor NHDC in Egmond aan Zee en een in Haarlem, realiseert men in Beverwijk het vierde project in dit samenwerkingsverband.

Aardgasvrij-voorbereid

Met betere ventilatie en isolatie gaan de woningen van een gemiddeld energielabel F naar het zeer zuinige energielabel A+. Met deze verduurzaming zijn de wooncomplexen gereed om in de nabije toekomst over te stappen op aardgasvrij verwarmen. De energetische werkzaamheden bestaan uit meer isolatiemateriaal voor de gebouwschil zoals dak en gevels. De kozijnen van de woningen worden vervangen door nieuwe, kunststof kozijnen met HR++ glas.

Het glas in de betonnen kozijnen van het trappenhuis wordt aan de binnenkant voorzien van voorzetglas. Er komt een vraaggestuurd ventilatiesysteem waarbij de woning geventileerd wordt op basis van de binnenluchtkwaliteit (CO2-gehalte en percentage relatieve luchtvochtigheid). Op het geïsoleerde dak komen 6 zonnepanelen per huishouden. Gelijktijdig met de verduurzaming wordt grootschalig onderhoud uitgevoerd.

Behoud van architectuur van de 156 sociale huurwoningen

In plaats van spouwmuurisolatie is gekozen voor buitengevelisolatie. De nieuwe minerale steenstrips worden aangebracht in hetzelfde patroon als de oorspronkelijke metselwerkverbanden boven de entrees, en het kartelwerk en boerenvlechtwerk in het metselwerk van de kopgevels. Daarmee blijft de bijzondere architectuur en het karakteristieke vakmanschap van de jaren vijftig behouden.

De portiekflats zijn destijds ontworpen door architectenduo Joop en Koos Pot-Keegstra. Pot-Keegstra studeerde in 1936 als eerste vrouw af aan de Amsterdamse Academie voor Bouwkunst. Het architectenbureau Pot-Keegstra ontwierp behalve woningbouw ook bijzondere projecten zoals de Bijlmerbajes.

Digitalisering versnelt verduurzaming

BAM Wonen heeft de portiekflats gescand met smartphones. De scans leveren 3D-modellen op die zowel de voorbereiding als productie versnellen. Maatvoering van nieuwe kozijnen en effecten van nieuw leidingverloop zijn bijvoorbeeld al tijdens planvoorbereiding van het project bekend. Tijdens de bouw verduidelijken de scans en 3D-modellen afwijkingen op woningniveau aan het uitvoeringsteam waardoor de realisatie vlotter verloopt.

156 sociale huurwoningen Indische buurt Beverwijk worden verduurzaamd. Lees ook:
NEN gaat norm verduurzamingsmaatregelen ontwikkelen.

Advertisment ad adsense adlogger