Certificering Maleisisch hardhout al jarenlang onderwerp van discussie
Het kabinet wil Maleisisch hardhout definitief als duurzaam kwalificeren. Dat betekent dat het hout beschikbaar wordt voor rijksinstanties. Sinds 2010 mogen die uitsluitend hout inkopen dat als duurzaam is gekwalificeerd. Het gaat om het Maleisisch hout met certificaat MTCS.
Na meerdere bezoeken aan Maleisië zegt het kabinet geen belemmeringen meer te zien om het MTCS-keurmerk toe te laten in het duurzaam inkoopbeleid. “Met deze erkenning zal het gebruik van duurzaam hout sterk toenemen. De Nederlandse overheid stimuleert hiermee het behoud en duurzaam beheer van de bossen in Maleisië.” Dit schreven staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) en staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) gisteren aan de Tweede Kamer.
Inheemse bevolking
Ondanks het MTCS-keurmerk, is er al jarenlang gesteggel over het hout. In 2011 werd CDA-staatssecretaris Joop Atsma door de rechter en de toetsingscomisse Inkoop Hout tot de orde geroepen, toen hij Maleisisch hout wilde kwalificeren als duurzaam. Dagblad Trouw meldt dat er grote twijfels bestaan of bij de kap van regenwouden voldoende rekening wordt gehouden met de inheemse bevolking van Maleisië.
Dijksma in Maleisië
Dijksma was vorige week in Maleisië om de situatie met eigen ogen te beoordelen. “Ik heb daar met alle betrokkenen, zoals vertegenwoordigers van de inheemse volkeren en maatschappelijke organisaties, gesproken. Iedereen verzekerde me dat bij de kap rekening wordt gehouden met alle wensen.”
Koploper hardhout
Maleisië is koploper als leverancier van hardhout naar Nederland. Zo’n 40 procent van geïmporteerd hout komt uit dat land. Onder meer voor deuren en kozijnen. Certificaten moeten ontbossing en bosdegradatie tegen gaan. Maar vanuit organisaties als Greenpeace is kritiek op te gemakkelijke certificering. In 2013 was ruim 76% van al het hout op de Nederlandse markt al gecertificeerd. Het is nu aan de toetsingscommissie TPAC om een laatste check te doen op de voorwaarden voor erkenning. Mocht dit positief uitpakken dan is het zeer waarschijnlijk dat het kabinet het MTCS keurmerk dan zonder voorbehoud zal erkennen.