Regiodeals: bijna 387 miljoen voor leven, wonen en werken in 22 regio’s

Regiodeals-bijna-387-miljoen-voor-leven,-wonen-en-werken-in-22-regio.--Beeld-Izanbar-123RF

Het kabinet stelt opnieuw budget beschikbaar via de zogenoemde Regiodeals. Het geld is bedoeld voor 22 regio’s. In totaal ontvangen zij 386,4 miljoen euro extra van het Rijk. De aangewezen regio’s kunnen het geld gebruiken voor plannen die leven, wonen en werken van inwoners en ondernemers verbeteren.

“Met de Regiodeals bouwen het rijk en de regio samen aan gelijke kansen, bestaanszekerheid, leefbaarheid en gemeenschapszin”

22 regio’s

De 22 geselecteerde regiogebieden vormen een mix tussen plattelandsgebieden, de stedelijke omgeving, Caribisch Nederland en regio’s aan de grens. De voorstellen worden de komende periode uitgewerkt tot volwaardige Regiodeals. Dat gebeurt in overleg met de overheden, ondernemers, maatschappelijke organisaties en diverse kennisinstellingen.

Goed wonen, leven en werken

“Voor een klein land als Nederland zijn de verschillen tussen regio’s te groot. Terwijl het pas goed gaat met Nederland als het in iedere regio goed gaat. Daarom hebben we de Regiodeals in het leven geroepen. Daarmee maken we werk van gelijke kansen op goed wonen, leven en werken, waar je ook woont. Van Groningen tot Limburg, met de 22 deals die vandaag zijn aangewezen kunnen regio’s aan de slag met die zaken die voor hen belangrijk zijn. Zoals onderwijs dat beter aansluit op de lokale arbeidsmarkt, een gezondere woonomgeving of betere bereikbaarheid“, bericht minister Hugo de Jonge.

Hoe werken de Regiodeals?

Bij het sluiten van Regiodeals komen de regio’s zelf met plannen en ideeën om complexe opgaven aan te pakken. Bijvoorbeeld om de leefbaarheid van een gebied te vergroten, om opleidingen beter te laten aansluiten bij de arbeidsmarkt, of om gebouwen en bedrijventerreinen te verduurzamen. Het Rijk financiert maximaal de helft van de benodigde investering. De Rijksbijdrage is eenmalig en bedraagt minimaal 5 miljoen en maximaal 40 miljoen euro.

Lees verder onder de afbeelding.
Regiodeals: bijna 387 miljoen voor leven, wonen en werken in 22 regio's

Selectie

Bij de beoordeling stond steeds de vraag centraal of de aanpak bijdraagt aan het versterken van de brede welvaart van inwoners en ondernemers in de betreffende regio.

De selectiecriteria zijn:
– Opgave (hoe groot, urgent en complex).
– Aanpak (hoe integraal wordt de opgave aangepakt).
– Financiën (welke partijen investeren mee, en hoeveel).
– en de organisatie (hoe worden regionale overheden, inwoners en bedrijven betrokken).

Ook bij deze vijfde ronde heeft het kabinet gekeken naar een evenwichtige verdeling over Nederland en al eerder afgesloten Regiodeals.

900 miljoen voor Regiodeals deze kabinetsperiode

Dit is de vijfde ronde Regiodeals. Dit kabinet in totaal 900 miljoen euro beschikbaar. In vier eerdere ronden zijn in totaal al 44 Regiodeals van start gegaan. In de vijfde ronde zijn 29 voorstellen ingediend, waarvan 22 voorstellen verder uitgewerkt zullen worden. Later dit jaar zal naar verwachting een zesde ronde volgen.

Bron en afbeelding van de overzichtskaart: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Openingsbeeld: Izanbar/123RF

Advertisment ad adsense adlogger