Televisietip – Duurzame file op het stroomnet

Televisietip - Duurzame file op het stroomnet

Veel bedrijven die willen investeren in zonnepanelen lopen vast. Bij de drie grootste netbeheerders (Liander, Stedin en Enexis) staan op dit moment in totaal een kleine drieduizend bedrijven ‘in de wacht’ om een nieuw project aangesloten te krijgen. In de meeste gevallen gaat dat om commerciële exploitanten van bijvoorbeeld zonneparken, maar ook veel ‘zon-op-dak-initiatieven’ zijn de dupe. Dat blijkt uit navraag van KRO-NCRV’s Pointer.

Netbeheerders kunnen op dit moment niet zelf kiezen wie zij als eerste aansluiten

De netbeheerders roepen de politiek op nu ‘harde keuzes’ te maken en regie te pakken, anders komen de klimaatdoelstellingen in gevaar. Hoewel de netbeheerders het elektriciteitsnet al fors hebben uitgebreid de afgelopen jaren, blijkt dat niet voldoende om aan de huidige vraag te voldoen.

“We zijn volop bezig om de capaciteit van het net te verdubbelen,” zegt Hans Peter Oskam van Netbeheer Nederland tegen Pointer. “We kunnen dat alleen niet zo snel doen als boeren en ondernemers zonnepanelen kunnen plaatsen.”

Harde keuzes

De capaciteitsproblemen zijn veroorzaakt door een tekort aan technisch personeel & trage vergunningsprocedures, stelt Oskam. Namens de netbeheerders pleit hij dan ook voor meer politieke aansturing en aanpassingen van de huidige regels. “Zeker als we de klimaatdoelen in 2030 willen halen moeten procedures sneller en simpeler”, vindt Oskam.

“Nu zijn we soms acht jaar bezig voordat er met de bouw van een transformatorstation begonnen kan worden. Wij zeggen: ‘Maximaal twee jaar praten en twee jaar bouwen.’”

Bovendien moeten er volgens hem ‘harde keuzes’ worden gemaakt door de politiek over wie als eerste moet worden aangesloten en wie nog een paar jaar moet wachten. De netbeheerders willen dat de landelijke overheid met een kader komt en een rangorde aangeeft. “Woningen, bedrijven, datacentra. Zeg maar wat voorrang moet krijgen,” aldus Oskam.

Lees ook: Eerste woning op ondergronds waterstofnet

Gelijke behandeling

Netbeheerders kunnen op dit moment niet zelf kiezen wie zij als eerste aansluiten, dat is bij wet zo geregeld. “Wij moeten iedereen gelijk behandelen en op volgorde van binnenkomst aansluiten”, aldus Oskam. En dat is niet altijd handig of efficiënt, zo stelt hij. In de afgelopen jaren zijn er bijvoorbeeld veel zonneparken aangelegd in dunbevolkte gebieden die van oudsher ook een ‘dun’ elektriciteitsnet hebben.

“Het is voor ons veel handiger als zonnepanelen dicht bij plekken liggen waar het net veel meer aankan of waar elektriciteit ook gebruikt wordt, dan hoef je dat niet helemaal naar de andere kant van het land te transporteren.”

Pointer, maandag 15 november om 22.15 bij KRO-NCRV op NPO 2.

Advertisment ad adsense adlogger