Vraag naar metselaars door aantrekkende bouw

Aantrekkende bouw zorgt voor extra vraag naar metselaars

Sinds de bouw aantrekt is er weer volop vraag naar metselaars. Momenteel dreigt zelfs de paradox te ontstaan dat de vraag naar metselaars zo snel toeneemt, dat een tekort aan uitvoerend vakmanschap ontstaat. Dit meldt Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB). Zij organiseert van 12 tot en met 15 april de finale van het NK Metselen.

Tijdens die kampioenschap gaan de beste vmbo-metsel-leerlingen van het land vier dagen lang de strijd met elkaar in Emmen. De leerlingen zijn geselecteerd tijdens eerder gehouden voorrondes. Voorafgaand aan dit NK komt KNB dus met het bericht dat er dringend vraag is naar vakbekwame metselaars. De bouwcrisis heeft volgens de brancheorganisatie gezorgd voor een kaalslag, die, nu de bouw sterk aantrekt, danig wordt gevoeld. “De komende jaren is er echter weer volop metsel- en ander bouwtalent nodig om aan de grote bouwopgave te kunnen voldoen.”

NK Metselen

Tijdens de landelijke finale van het NK Metselen werken de deelnemers vier dagen lang aan 6 zitbanken voor bewoners van Woonwijkcentrum Holdert. Zo dient het NK Metselen ook een maatschappelijk doel. Een vakjury beoordeelt de deelnemers op een groot aantal punten van het metselproces. Inzet is de Zilveren Troffel. Het Nederlands kampioenschap wordt georganiseerd door Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) samen met Bouwmensen Drenthe Noord-West Overijssel en Treant Zorggroep.

Jaarlijks initiatief

Het Nederland Metselkampioenschap (“anno 1952”) is een jaarlijks initiatief van de georganiseerde Nederlandse baksteenindustrie, samenwerkend in KNB, dat daarmee het metselonderwijs wil promoten en het vakmanschap wil stimuleren. KNB werkt daartoe nauw samen met de regionale opleidingsbedrijven in de bouw, Aannemers Vereniging Metselwerken (AVM), de Vereniging Nederlandse Voegbedrijven (VNV), Fundeon, Bouwend Nederland en SKG-IKOB (bouwcertificeringsinstantie). Het NK Metselen 2016 is de 64e editie op rij.

Advertisment ad adsense adlogger