Rooftop Revolution wil dak-natuurgebied in Nederland

Rooftop Revolution wil dak-natuurgebied in Nederland

Het allereerste crowdfunding- en crowdsourcingplatform voor groene daken ter wereld gaat 14 april live met de eerste 5 Amsterdamse dakprojecten. Daarmee wordt gestart met de Rooftop Revolution. De bedoeling is om een gezamenlijk zoveel daken te vergroenen dat een dak-natuurgebied ontstaat over daken verspreid door Nederland. Iedereen kan meedoen door een dakproject aan te maken of te steunen.

Alleen al Amsterdam heeft 12 km2 onbenut plat dak. Daar past het Vondelpark ruim 25 keer op. ‘De kansen liggen op het dak. Nog geen 1% van de daken is nu groen. Met de Rooftop Revolution kunnen we daar verandering in brengen.’, aldus initiatiefneemster Suze Gehem van De Groene Grachten.

Adopteer een dak

Voor het eerst kunnen organisaties en mensen die ‘dak-loos’ zijn, maar wel iets willen bijdragen, ook hun steentje bijdragen, door te crowdfunden en -sourcen. Groene daken hebben allerlei voordelen, zoals meer biodiversiteit (planten en bijen), een langere levensduur van het dak en waterberging (minder kans op overstroming). Nu kunnen bewoners, VvE’s, woningbouwverenigingen, aannemers, overheden, verzekeraars, natuurorganisaties en ondernemers uit de buurt zelf kiezen wat ze bijdragen door een specifiek stukje natuurgebied te adopteren en daar hun geld of kennis voor in te zetten.

Eerste 5 dakboswachters ‘in functie’

Initiatiefnemer Jaap de Jong: ‘Deze aanpak is met name voor grotere buurtprojecten interessant, waar de kosten en baten van een groen dak verdeeld zijn.’ Na de start in Amsterdam, is het de ambitie om de komende drie jaar minstens drie andere Nederlandse steden aan te pakken. Rooftop Revolution is een initiatief van De Groene Grachten en De Gezonde Stad en wordt ondersteund door de gemeente Amsterdam, Stichting DOEN, Rabobank, Rainproof, Let It Grow en Natuurmonumenten. Aangemelde projecten krijgen begeleiding van Rooftop Revolution bij het ontwikkelen van de daktuin. Wethouder Duurzaamheid in Amsterdam Abdeluheb Choho, directeur Natuurmonumenten Marc van den Tweel en Indra Heerkens van Stichting DOEN geven op 14 april het startschot van de Rooftop Revolution. Boswachter Hanne Tersmette van Natuurmonumenten installeert bovendien de pioniers van de eerste vijf dakprojecten in hun nieuwe functie als stadse ‘dakboswachter’.

Beeld: Rooftop Revolution, door Alice Wielinga

Advertisment ad adsense adlogger