Windmolenparken leveren minder energie dan gedacht

Windmolenparken leveren minder energie dan gedacht

Minder energie uit windmolenparken

Grote windmolenparken leveren waarschijnlijk 75 tot 80 procent minder energie dan gedacht. Er blijft voor de achterste molens minder wind over omdat die ervoor de wind afremmen, meldt BNR op basis van Amerikaans onderzoek. „Na een kilometer of vijf begin je dat echt te merken”, zegt onderzoeker Lee Miller. Een watt vermogen per vierkante meter zou het maximaal haalbare zijn. Windmolenparken leveren minder energie dan gedacht.

Rij
De opbrengsten vallen tegen doordat de achterste windmolens minder wind vangen, aldus onderzoeker Lee Miller. “Windmolens halen energie uit de lucht, dat betekent dat er na elke rij windmolens minder energie in de lucht zit. Dat het kortom iets minder hard waait. Na een kilometer of vijf begin je dat echt te merken.”

Publicatie
Het windmolenpark dat voor de kust van Borssele moet verrijzen moet volgens de planning 350 megawatt opbrengen, maar dat is volgens Millers onderzoek vier of vijf keer meer dan natuurkundig gezien mogelijk is. Het Amerikaanse onderzoek, waarvan de bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS, richtte zich op windparken op land. Het ligt echter niet voor de hand dat de resultaten op zee veel gunstiger zijn.

Bron, discussie en artikel Hoeveelheid energie opgewekt door windparken teleurstellend: BNR

Advertisment ad adsense adlogger