Miljoeneninvestering in nieuw systeem gasloze woning

Miljoeneninvestering in nieuwe techniek voor gasloze woning

Techniek met ‘waterbed’ in de kelder krijgt vertrouwen grote bedrijven

Een zak water in de kelder een warmtepomp en zonnepanelen. Die drie ingrediënten blijken voldoende om een woningte verwarmen zonder stookkosten. Het idee bestaat al een tijdje, na de nodige media-aandacht zijn al duizenden aanvragen voor het systeem binnen. Maar nu VolkerWessels en De Groot Installatiegroep enkele miljoenen investeren in het systeem, is realisatie van het product binnen handbereik. Miljoeneninvestering in nieuw systeem gasloze woning.

Het systeem, genaamd ‘Solar Freezer’, is een duurzame energieoplossing, ontwikkeld door de start-up Solar Solutions Worldwide.

Proefproject

Het bedrijf uit Gelderland krijgt naast de miljoenen van de genoemde bedrijven ook een toelage van het Innovatiefonds Twente. Met de miljoenen wordt het mogelijk om het product op de markt te brengen. De ontwikkelaars zeggen al meer dan honderdduizend aanvragen te hebben van bouwbedrijven en woningcorporaties. Het systeem is uitgebreid getest in een proefhuis. Komend najaar zal een proefproject plaatsvinden in tien huizen. Wanneer het product op de markt komt, zullen VolkerWessels en De Groot zowel nationaal als internationaal de verkoop voor hun rekening nemen.

Waterzak

Het systeem bestaat dus uit drie ingrediënten: Het meest in het oog springt de bufferzak die vol met water in de kelder wordt gelegd. Zonnecollectoren zorgen ervoor dat dit water wordt opgewarmd. De warmtepomp ontleend op zijn beurt de warmte aan het water in de zak, dat kan afkoelen tot -1 graad celcius. Het hele systeem maakt het mogelijk een huis te verwarmen zonder gas. Een blijvend dilemma voor gasloze huizen blijft voorlopig de stroom die een warmtepomp vereist. In onderstaand filmpje zeggen de ontwikkelaars dat het systeem binnen zes tot negen jaar is terugverdiend.

Advertisment ad adsense adlogger