Nieuwe bestemming voor ‘zwarte doos’ Groningen

Nieuwe bestemming voor 'Zwarte Doos' Groningen

Het voormalige gebouw van Sociale Zaken en Welzijn in Groningen, de Zwarte Doos, krijgt een nieuwe bestemming. Een multifunctionele invulling, met kantoren, appartementen, en een restaurant op 55 meter hoogte. Dineren op het dak; een volledig nieuwe bestemming voor ‘zwarte doos’ Groningen.

Zoals veel leegstaande kantoren waar overheidsinstanties huisden, is het gebouw van 13.500 vierkante meter te groot voor één invulling. Als het aan de plannen van ‘Team 4 Architecten’ ligt, wordt er straks gedineerd op het dak. Met uitzicht over de Groningse skyline.

Ierse belegger

Het gebouw is al jaren in handen van de Ierse beleggersgroep Farraif, die het gebouw acht jaar geleden kocht. Storms IPS (International Property Services), is als belast met de herontwikkeling in samenwerking met Team 4 en verhuurder DTZ. Volgens de architect was de wens van verhuurder: geen studenten. Er wordt uitdrukkelijk ingezet op jonge zakelijke mensen.

Gestript

De eigenaar is bereid zo’n 7 miljoen euro te investeren. Op de begane grond komen flexibele werkplekken en een hospitality functie. Vanaf de eerste verdieping zullen zo’n 3 verdiepingen van 958 m2 ingericht worden als kantoorruimte. Tot aan de elfde verdieping moeten appartementen en eventueel hotelruimte ontwikkeld worden. Op de bovenste verdieping staat een restaurant en een skybar gepland. De Zwarte Doos wordt nu van binnen helemaal gestript. De oplevering staat gepland in het eerste kwartaal van 2016.
Momenteel wordt het gebouw van binnen gestript. De planning is dat in de loop van volgend jaar de eerste bedrijven zich in het gebouw kunnen vestigen.

Postkantoor

Eerder deze maand werd al bekend dat het oude pand van PostNL, achter het Gronings station, herbestemd wordt tot ruimte voor innovatieve en creatieve startups. Het project, genaamd ‘The Big Building’, zet in op 14.000 beschikbare vierkante meters voor jonge ondernemers. Het gebouw staat op de nominatie om gesloopt te worden, maar zal van nu tot 2018, en wellicht nog langer, functioneren als broedplaats voor startende ondernemers.

Advertisment ad adsense adlogger