Met E-Sequent woningportefeuille verduurzamen

Met E-Sequent in rap tempo woningportefeuille verduurzamen

Met een kostenreductie van 24% hebben woningcorporatie de Alliantie en bouwondernemingen Rutges Vernieuwt en Nijhuis Bouw de afgelopen vier jaar drieduizend woningen verduurzaamd met E-Sequent. De komende jaren komen daar nog 3.500 woningen bij.

De dakdekker gaat van woning naar woning en er wordt gewerkt met vaste teams

Dit is het resultaat van een innovatieve manier van ketensamenwerking: E-Sequent. “De naam E-Sequent is gekozen om één bedrijfsgedachte vorm te geven. De E staat voor energetische verbeteringen aan woningen, oftewel verduurzaming door het isoleren van daken, gevels en soms vloeren. Met Sequent wordt bedoeld dat werkzaamheden repeterend worden uitgevoerd.” Vertelt Maartje Brans, Directeur Vastgoedonderhoud van de Alliantie.

“Zo gaat de dakdekker van woning naar woning en wordt er gewerkt met vaste teams. De productiestroom krijgt vorm door opeenvolgende processen, zogenaamde ‘treintjes’. Hierdoor stijgt de productiviteit. De treintjes bewegen zich door het werkgebied. De kracht zit ‘m in het repeterende en dat maakt het behoorlijk kostenefficiënt. Door samen te werken en te plannen, worden faalkosten optimaal gereduceerd. Op deze manier kunnen we tempo maken in verduurzaming. Deze efficiënte aanpak zorgt bij ons en bij de uitvoerende partijen voor zekerheid.” Aldus Brans.

Energie-index

De Alliantie ambieert een gemiddelde energie-index van 1,40 voor haar woningen in 2020. In 2050 moet de woningvoorraad CO2-neutraal zijn. E-sequent blijkt een succesvolle manier van ketensamenwerking op weg naar deze opgave.

Maartje Brans: “Tot het jaar 2018 hebben we samen met onze ketenpartners, Rutges Vernieuwt en Nijhuis Bouw zo’n drieduizend woningen verduurzaamd. Dit jaar doen we er zevenhonderd en in 2020 en verder willen we nog eens drieduizend woningen onderhanden nemen. In het piekjaar, 2020, betekent dit dat we 3,5 huis per dag opleveren. Dat zijn 25 woningen per week en honderd woningen per maand. Het is mooi dat we hiermee gezinnen kunnen helpen aan een betere en comfortabele woning, met lagere woonlasten.”

Maartje Brans vervolgt: “Beide partners van de ketensamenwerking zijn met aandacht geselecteerd. Nijhuis Bouw is de solide bouwer en Rutges Vernieuwt vooral een innovator. Wat ons betreft een zeer goede match. De samenwerking gaat verder dan puur productie. We doen aan teambuilding en werken samen aan innovaties. Dat maakt het uniek. Tuurlijk gaat samenwerken met vallen en opstaan. Maar de basis is goed. Er is één belang en dat is dat de treintjes blijven rijden.”

(Lees verder onder de foto.)

Kracht van een team

De kracht van de samenwerking binnen E-sequent is volgens Ko Enkelaar van Rutges Bouw gebaseerd op twee pijlers. “De harde meting van de prestatie is er één. We maken inzichtelijk welke kostenbesparing het ons oplevert en meten bijvoorbeeld klanttevredenheid en doorlooptijden. De tweede pijler is de ‘éénbedrijfsgedachte’. We zijn succesvol als team, de rol van opdrachtgever en opdrachtnemer valt weg en er ontstaat een andere dynamiek. Dit heeft gezorgd voor mooie resultaten. Onder andere een kostenreductie van 24% op de stichtingskosten en op 93% van de complexen bewonersdraagvlak behaald.”

Daarnaast biedt het ons de mogelijkheid om diverse innovaties uit te proberen, zoals een pilot met infrarood verwarming of het toepassen van een gasabsorptiewaterpomp.”

Advertisment ad adsense adlogger