Moderniserings- en leertraject Zwolle

Moderniseringsproject in Zwolle is tevens een leertraject

Zwolle is 72 energiezuinige en moderne appartementen rijker. Aan de Middelweg liet deltaWonen drie portiekflats met 60 appartementen en 12 garageboxen verduurzamen en moderniseren tot 72 energiezuinige appartementen.

“Voor mbo-studenten is leren in échte praktijksituaties de beste vorm van leren”

Het moderniseringsproject werd in opdracht van deltaWonen gerealiseerd door TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep, daarin bijgestaan door leerlingen van het Deltion College.

Dankzij de samenwerking tussen deze drie partijen konden 72 huurders de afgelopen maanden hun intrek nemen in hun nieuwe appartement. Begin juli werd het project officieel afgerond met enkele betrokkenen van de samenwerkende partijen.

Woningnood

Evert Leideman, directeur-bestuurder van deltaWonen: “Met dit project leveren we een hele mooie bijdrage aan een aantal grote opgaven in Nederland zoals de woningnood en CO2-reductie. We hebben de woningen gemoderniseerd en verduurzaamd in plaats van gesloopt, we hebben extra woningen gecreëerd en we hebben een hybride leeromgeving geboden aan studenten. Ik ben trots op de samenwerking met de betrokken partijen en vooral het eindresultaat.”

Installaties

BDG Architecten tekende voor het ontwerp van dit moderniseringsproject. Een voorwaarde was om de karakteristieke uitstraling van de gevels te behouden. Daarnaast speelden circulariteit en duurzaamheid een belangrijke rol in dit project. De casco’s van de drie gebouwen bleven behouden en zoveel mogelijk materialen en producten, zoals binnenwanden, werden opnieuw gebruikt.

Om aan de eisen van de huidige tijd te voldoen, was het noodzakelijk om alle installaties te vervangen. Warmteopwekking gebeurt nu vanuit een technische ruimte op het dak en in de woningen zijn micro boosters (plug & play water/water warmtepompboilers) geplaatst.

De woningen zijn voorzien van balansventilatie met warmteterugwinning en op het dak liggen zonnepanelen. Door deze aanpassingen in combinatie met goede beglazing en schilisolatie werden voor de appartementen aanzienlijke verbeteringen bereikt op het gebied van energiezuinigheid en duurzaamheid.

Leertraject

Studenten van verschillende bouwopleidingen van het Deltion College in Zwolle werkten mee aan het verduurzamen en moderniseren van de appartementen. Dat gebeurde onder toeziend oog van leermeesters van Koopmans. Ook kregen de studenten van hun eigen docenten theorielessen op de bouwlocatie.

Voor alle betrokken partijen was dit een goede gelegenheid om onderwijs en praktijk nog beter op elkaar te laten aansluiten. Dit biedt perspectief voor goed opgeleide jonge vakmensen in de bouw.

“Voor mbo-studenten is leren in échte praktijksituaties de beste vorm van leren. Zo ook voor onze studenten die hebben meegewerkt aan de Middelweg; omgaan met échte opdrachtgevers, omgaan met tijdsdruk en onderdeel zijn van een team. Daar hebben ze veel van geleerd. En tegelijkertijd zijn alle studenten supertrots dat ze letterlijk hun steentje hebben bijgedragen aan deze prachtige woningen. Dat geeft een boost aan hun motivatie. Zo zie je maar; leren in het écht loont!’, aldus Kees Stam, leraar Bouwkunde van het Deltion College.”

Lees ook: Bouwstenen voor het deltaplan voorziet in grootschalige woningbouw in noordelijke provincies

Moderniseringsproject Zwolle is tevens een leertraject.

Advertisment ad adsense adlogger