Monument verduurzamen met ‘Zelfscan Duurzaam Monument’

Monument verduurzamen met Zelfscan Duurzaam Monument

De Groene Grachten en Restauratiefonds intensiveren hun samenwerking met de introductie van de Zelfscan Duurzaam Monument. Met deze gratis online tool krijgen monumenteigenaren snel inzicht in de duurzame mogelijkheden voor hun pand.

De Zelfscan Duurzaam Monument geeft ook inzicht in de financiële mogelijkheden van het Nationaal Restauratiefonds

Vanaf 1 december is de Zelfscan beschikbaar via degroenemenukaart.nl  Al sinds 2012 werkt De Groene Grachten nauw met het Restauratiefonds samen; door kennis te delen en eigenaren te ondersteunen bij hun verduurzaming met duurzaamheidsadvies en gerichte financiering.

Duurzame stappen

Veel monumenteigenaren willen graag hun pand verduurzamen. Maar wat kan er, wat kost het en wat levert het op? De Zelfscan helpt woningeigenaren op weg om duurzame stappen te zetten.

Een eigenaar voert gegevens in over onder meer het energieverbruik, de monumentale status, het woonoppervlak en de reeds uitgevoerde maatregelen. Op basis van die informatie toont de Zelfscan de relevante duurzame maatregelen en financieringen. De uitkomsten kan de eigenaar downloaden in een rapport, wat helpt bij het nemen van vervolgstappen.

Lees ook: Rijksmonument Diamantbeurs in ere hersteld

Waar te beginnen

Uit onderzoek van het Restauratiefonds blijkt dat monumenteigenaren wel willen verduurzamen, maar niet weten waar te beginnen. De stap naar betaald maatwerkadvies is groot door de onzekerheid over de kosten en baten. Door eerst de Zelfscan te doen, ziet de eigenaar welke duurzame mogelijkheden er zijn, dat deze lonend zijn en dat ze gefinancierd kunnen worden met gunstige regelingen.

“De urgentie voor verduurzamen is enorm. Laten we de bijdrage van monumenten hierin niet onderschatten. Want als verduurzamen hier kan, dan kan het overal. Het isoleren en duurzaam verwarmen van monumenten leidt tot een flinke CO2-besparing. We hebben op allerlei plekken in het land laten zien dat het kan. Ik vind het fantastisch dat een veel grotere groep monumenteigenaren dankzij de Zelfscan nu zelf aan de slag kan met verduurzamen.”, aldus Suze Gehem – oprichter en directeur van De Groene Grachten.

Over de Zelfscan

De Zelfscan Duurzaam Monument is gekoppeld aan de kennisdatabase van De Groene Grachten en maakt daarmee gebruik van de kennis en ervaring die de adviseurs in het veld hebben opgedaan.

Naast de technische haalbaarheid geeft de scan ook inzicht in de financiële mogelijkheden van het Nationaal Restauratiefonds en andere subsidieregelingen.

Advertisment ad adsense adlogger